Folyóirat

2023.07.12. 16:00

Bemutatták a Vár Ucca Műhely nyolcvanadik számát

Kritikák, versek és elbeszélések mellett Jaroslav Hašek Dunántúlról és Balatonról szóló írásai is helyet kaptak a Vár Ucca Műhely folyóirat legújabb számában.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos

Az irodalmi-művészeti folyóirat 80. lapszámát a Művészetek Házában mutatták be a napokban. Varga Richárd, a lapszám megjelenését támogató Veszprém–Balaton 2023 Zrt. kulturális projektmenedzsere köszöntőjében arról beszélt, a programsorozatban fontos szerepet töltenek be azok a kezdeményezések, amelyek hosszú távon is fenntarthatók. A lapot Fenyvesi Ottó főszerkesztő mutatta be. Kiemelte, a szövegek közötti vezérfonalat a közép-európai gondolat jelenti. Az idei második számban – amelyet a tervek szerint további kettő követ még ebben az évben – több visszatérő szerzőt köszönthetnek az olvasók. Tőzsér Árpád pozsonyi költő versei, Lanczkor Gábor költeményei egyaránt helyet kaptak a lapban, ahogyan Mohai V. Lajos esszéje is. Az irodalmár részt vett a bemutatón is, ahol a balkáni irodalomról fejtette ki gondolatait. A főszerkesztő arról is beszélt, a friss számban Jaroslav Hašek több novelláját is közlik. A Svejk szerzőjének írásai – amelyeket a fiatal magyar író, Száz Pál fordított – a Dunántúlról és a Balatonról szólnak. A lapszámban két Veszprémhez kötődő szerző művei is szerepelnek, Buzás Hubától verseket, Bojtor Ivántól novellákat közölnek. 

A lapot gazdagítják Villém Flusser cseh származású filozófus iskoláról szóló gondolatai, míg a kritikai blokk három írást tartalmaz. A lapszámot a balatonfűzfői származó Oláh Gergely Máté fotográfus felvételeivel illusztrálták. A bemutatón a lapban megjelenő művek közül többet Rábai Zsanett előadóművész olvasott fel. Az eseményen közreműködött Séfer Csaba (Subi Ramone) gitáron. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában