Zene

2023.07.21. 17:30

Jó hangulatú zenetörténeti rögtönzések a pápai Haydn-fesztiválon

A háromnapos Haydn-fesztivál nulladik napján Bősze Ádám zenetörténész, zenetudós kalauzolta el a hallgatóságot egy kis zenetörténeti rögtönzésekre Haydn-tól Erkelig. A Pannonia Reformata udvarán tartott előadásra zsúfolásig megtelt az intézmény udvara.

Haraszti Gábor

Kiváló zenei és kulturális élmény volt az előadás Fotó: Haraszti Gábor

- Életem meghatározó része a klasszikus zene, ugyanakkor nem vagyok művész, olyan vagyok a magyar klasszikus zenei életben mint egy partjelző a focimeccsen: ott van, egy-két dolog múlhat rajta, együtt él a játékkal, de nincs bent a pályán – így jellemezte magát az est meghívott vendége, Bősze Ádám, aki elmondta, az első élménye a klasszikus zenével nagymamájához köthető, aki meghallgattatta vele Beethoven V. szimfóniáját.

- Nagymamám kérdezte, hogy tetszett, mire azt válaszoltam, hogy borzalmas és mentem Sex Pistolst hallgatni – meséli nevetve. - Aztán később a klasszikus zene az ujjai köré csavart és azóta nem tudok és nem is akarok szabadulni tőle. Eleinte gitároztam, aztán abszolút autodidakta módon elkezdtem tanulni kottát olvasni, és beszippantott ez a világ.

Fotó: Haraszti Gábor

A zenetörténész rendszeresen tart zenei ismeretterjesztő előadásokat, melyeket sajátos humor leng körül.

- Az, hogy a humor megjelenik abban, ahogy a zenéről beszélek, a természetemből fakad, ilyen vagyok. 2008-ban, amikor a Bartók rádióban elkezdtem dolgozni, mindenkinek meg akartam felelni: a hallgatóknak, a főnököknek, a kollégáknak. Erről hála a jó Istennek leszoktam, nem akarok igazából megfelelni senkinek, ez lehet a titok nyitja.

A műsorban két művész, Laczák Boglárka és a pápai születésű Bognár Szabolcs operaénekes működött közre, akik oratórium- és opera áriákat adtak elő.

Fotó: Haraszti Gábor

Aki teheti látogasson ki a fesztivál további programjaira is, július 22-én szombaton az Esterházy-kastély udvarán multimédiás koncertshow-t rendeznek a 200 éves Magyar Himnusz tiszteletére. A nyolcvanperces zenei utazás során – amelynek A rege címet adták az alkotók – a Himnusz versszakai alapján elevenedik meg előttünk a magyar nép története. Szombaton és vasárnap interaktív, zenés tárlatvezetéseken a látogatók egyszerre ismerhetik meg a kastélyépület gyönyörűen berendezett termeinek történetét, hallhatnak érdekes legendákat az Esterházyak életéről, láthatják, hogyan zajlottak a mindennapok a kastélyban, miközben Haydn csodálatos kamarazenéi szólalnak meg a Budapesti Vonósok előadásában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában