Programok

2023.07.24. 16:00

Káli forgatag a 750 éves településen

Az idén 750 éves Szentbékkálla, így az idei Káli forgatagot a jubileum jegyében rendezték meg Szentbékkállán.

Szijártó János

Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes parádés műsorral, nagy sikerrel mutatkozott be Szentbékkállán

Fotó: Szijártó János/Napló

Amint azt Sárvári Csaba polgármester szombati köszöntőjében kiemelte, az első írásos emlék 1273-ból származik, bár vélhetően már korábban is lakták ezt a területet. Mégis az ekkor készült a latin nyelvű okirat tekinthető biztos pontnak a település történetében, mint arra Oltárczi Ferenc helytörténeti kutatásai is rávilágítanak. Az ünnepélyes megnyitón a 750 évforduló alkalmából Sárvári Csaba, a képviselő-testület döntésének megfelelően az 1990 utáni szentbékkállai polgármestereknek, Csombó Lajosnak, Sárvári Attilának és Molnár Endrének díszoklevelet adott át.

Fotó: Szijártó János

A Káli forgatag első eseményére pénteken várták az érdeklődőket, ugyanis a művelődési házban ekkor nyitották meg a "Pillanatképek a múltból"  című dokumentum- és fotó gyűjteményt. A polgármesteri köszöntő után Birkás Balázs ajánlotta a tárlatot a nagyérdemű figyelmébe, majd Oltárczi Ferenc beszélt a képek történetéről, és a 750 éves királynéi okirat eredetéről, jelentőségéről. A megnyitót követően Kovács Géza művészeti vezető mutatta be a Vikman Pál által irányított Orlando Énekegyüttest, majd a kórus a jubileum jegyében zenei időutazásra hívta a hallgatóságot. A folytatásban az Ajka-Padragkút Táncegyüttes lépett a színpadra, utána közös ebédre invitálták a résztvevőket, majd a gyermekműsor után Sipos F. Tamás adott remek hangulatú koncertet, este pedig "Retro disco" szórakoztatta a közönséget. Szombaton megnyílt a Káli forgatag kis vidámparkja is a faluközpontban, ahol körhinta, légvár és arcfestés várta a gyerekeket. Vasárnap szentmisére invitálták a híveket, a könnyűzene kedvelői pedig a Yesterday zenekar lendületes koncertjét tekinthették meg a művelődési ház udvarában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában