Palotai Turul Társaság

2023.07.04. 11:00

Szabadságnapi túra a Baglyas-tetőre

A magyar szabadság napja alkalmából idén is túrát szervezett a Baglyas-tetőn álló kopjafához a Palotai Turul Társaság.

Szabó Péter Dániel

A túra résztvevői a koszorúval a Baglyas-tetőn lévő kopjafánál Fotó: Palotai Turul Társaság

Harminckét évvel ezelőtt, 1991. június 19-én 15 óra 01 perckor hagyta el az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy a magyar határt. Ennek a szimbolikus eseménynek, s az ehhez vezető útnak emléket állítva az Országgyűlés 2001. május 8-án fogadta el az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról szóló koalíciós előterjesztést. A javaslat a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának emlékére június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította. 

A Palotai Turul Társaság hosszú évek óta minden júniusban emléktúrát szervez ezen a napon a Baglyas-tetőre, hogy megkoszorúzzák az ott található kopjafát, melyet 32 esztendővel ezelőtt állítottak a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonulásának emlékére. 

A civil szervezet tagjai és lelkes önkéntesek idén is tucatnyian vágtak neki a gyalogútnak az elmúlt hétvégén, hogy emlékezzenek a jeles napra, a kopjafa lábánál pedig egy koszorút helyeztek el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában