Bakonybél köszönete lakóinak

2023.08.11. 17:30

Ábel atya elfogadással, a lélek kísérésével segít

Bakonybél önkormányzata minden évben a falunapon köszöni meg a település lakói érdekében végzett kimagasló önkéntesmunkát. A Bakonybélért emlékérem idei jutalmazottja Halmos Ábel plébános, további öt helybeli tevékenységét díszoklevéllel ismerte el a falu.

Rimányi Zita

Márkus Zoltán polgármester és Nagy Árpád alpolgármester adta át a kitüntetést Halmos Ábel plébánosnak Fotó: Bakonybéli önkormányzat

Halmos Ábel 2007 óta szolgál a bakonybéli bencés monostorban. Az életük végén járók, az elesettek, a menekültek körében folytat lelkigondozó, karitatív és közösségszervező munkát. A segítés számára bizalmi kapcsolat, a terhek hordozását jelenti, a lélek kísérését, a támogatást. A segítő olyan valaki, aki iránt bizalommal lehetünk, akire számíthatunk, aki az elfogadás tapasztalatát tudja adni. Ábel atya megérzi, ki a rászoruló, előítélet és az okok keresése nélkül áll az elesettek mellé. Az egyházi karitászcsoportot is ennek jegyében irányítja – emelte ki a felterjesztés. A közösség erejét szerzetesként tapasztalta meg, így szerzett élettapasztalatát osztja meg a világiak között. Elve az, ami a pannonhalmi apátság ebédlőjében olvasható: „Az együtt haladóknak biztos az útja”. Perjelsége alatt a bakonybéli szerzetesközösség létszáma háromról nyolcra nőtt, elkezdődött a monostor épületeinek felújítása, a vendégház, az ajándékbolt és a templom renoválása, s nem utolsó sorban a Boldog Gizella Közösségi Ház megépítése. Kiemelt feladat számára a gyermekek hitoktatása, felkarol számos civil kezdeményezést, amelynek következtében az elmúlt években több világi és egyházi társaskör alakult a településen. Életét kifejezi a Szent Benedek regulájában olvasható mondat: „Senki se kövesse azt, amit maga számára hasznosnak ítél, hanem ami másnak az.” Az Ábel atyának adományozott emlékérem egyben köszönetet a szerzetesközösségnek, amely lelki erőt és hátteret ad segítő munkájához.

További öt bakonybéli lakos tevékenységét díszoklevéllel köszönte meg az önkormányzat. Troják Zsuzsanna a népművészeti és a kézműves hagyományokat továbbadja, helyismereti oktatásban vesz részt. 

Regenye Zsolt a Bakonybéli Önkéntes Tűzoltó Egyesületben és a település élhetővé tételében végzett önfeláldozó önkéntes munkájáért kapott elismerést. Bartus Balázsnak és Bartus Balázsnénak a Somhegy területén sok éven át önként végzett karbantartó és településszépítő munkáját köszönte meg a település vezetése. Fülöp Teréz az egyházközösség tagjaként hittantáborok, zarándoklatok szervezését segítette. Létrehozta és vezette a népszerű senior örömtánckört, amivel az idősebb korosztály tagjainak közösségét teremtette meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában