Parasztolimpia

2023.08.01. 10:00

Egy követésre méltó közösségi rendezvény

Igazán nem tudtam, hogy mire számíthatok, amikor a II. Kővágóörsi Parasztolimpiára igyekeztem, mert az első kimaradt az életemből.

Veol.hu

A rendezvénynek helyet adó Tornakerthez közeledve felszabadult, vidám nevetés hangjai ütötték meg a fülemet: ezt jó előjelnek tartottam. A helyszínre érve az én szám is mosolyra húzódott, amikor megláttam az olimpiai ötkarikát formázó biciklikerekeket és a bádogvödörben lobogó olimpiai lángot. Akinek esetleg még kételyei lehettek volna afelől, hogy hol jár, azt hamar eligazították a küzdőtéren elhelyezett hatalmas szalmabálák, a bőgatyás műsorvezető és a népies viseletbe öltözött fő szervező. (Utóbbi két személy egyébként – az esemény megálmodója, kivitelezője, lelke: Baloghné György Éva művelődésiház-vezető és férje, Balogh Lajos volt.)

Az „olimpiai sportágak” gördülékenyen, gyors egymásutánban követték egymást, és a négyfős csapatok sem sokáig kérették magukat, hogy beszálljanak a küzdelembe. A vetélkedés jellegének és a műsorvezető humorának, rátermettségének köszönhetően végig megmaradt a jó hangulat, úgy, hogy az elsütött poénok, frappáns megjegyzések sohasem lépték át a jó ízlés határát.

A mérkőző 16 csapat a Káli-medencéből és annak tágabb környezetéből verbuválódott: még Balatonederics is képviseltette magát. 

A versenyzők között az általános iskolás korúaktól a nyugdíjaslét kapujában állókig minden korosztály fellelhető volt. Voltak csapatok, amelyeknek tagjai csak a nyaralójuk vagy munkahelyük révén kötődnek térségünkhöz, de ők ugyanolyan lelkesedéssel vetették magukat a küzdelembe, mint a helyi tűzoltók vagy polgárőrök.

És ami a legcsodálatosabb volt: a fair play nem kikényszerített, hanem belülről jövő, spontán megnyilvánuló szelleme! A vetélytárs csapatok tagjai segítették egymást, drukkoltak egymásnak, örültek a másik sikerének. Nem voltak végzettség, beosztás, lakhely, életkor vagy nemek szerinti elválasztó határok: a résztvevők – versenyzők és nézők – a felhőtlen öröm és az őszinte szeretet embert nemesítő légkörében találtak egymásra, és ez hatalmas közösségformáló erő.

Köszönet és hála mindazoknak, akiknek részük volt abban, hogy ez a rendezvény létrejöjjön, sikerrel célba érjen: reméljük, hogy az általuk felmutatott fénylő példa sok követőre fog találni.

Zámbó Zoltán, Kővágóörs 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában