Orgonák éjszakája és OrgonaPont programsorozat

2023.08.03. 18:00

Hét helyszínen tíz koncert a Veszprémi Főegyházmegyében

A Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával augusztus 5. és 12. között hét helyszínen tíz orgonakoncerttel csatlakozik a Filharmónia Magyarország által szervezett Orgonák éjszakája, OrgonaPont programsorozathoz, OrgonaPont Plusz névvel.

Veol.hu

Dankos Attila a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban ad koncertet

Fotó: MW-archív

A szakrális művészet páratlan gazdagságú, ennek bemutatása, az értékek megjelenítése, megőrzése, továbbadása az egyház alapvető feladatai közé tartozik. A 2019-től megrendezett Orgonák éjszakája, OrgonaPont sorozat az orgona sokoldalúságát mutatja be. 2023-ban, amikor Veszprém és régiója Európa Kulturális Fővárosa címét tölti be, a Veszprémi Érsekség célja, hogy hangsúlyt kapjanak a veszprémi és a régióban található kiváló orgonák, az itt élők és az ide látogatók megismerkedhessenek az orgonairodalom gazdagságával, a művészek kimagasló tudásával. A veszprémi régió orgonáinak bemutatása fontos az egyházzene széles körben történő megismertetése szempontjából, és öröm a hangszert jól ismerők számára is. Az augusztusi ingyenes, orgonamuzsikára épülő hangversenyek reménye, hogy a forró nyári napokon a hűvös templomokban minőségi programokat kínáljon az igényes feltöltődést kedvelő hívek, zenebarátok, elcsendesedni vágyók, belföldi és külföldi turisták számára. Az orgonairodalomnak hosszú évszázadokon át egyetlen bölcsője volt, Európa. A veszprémi püspökség több mint száz éven át komoly szereplője volt ennek a területnek. A Veszprémi Főegyházmegye ezt az örökséget szeretné megmutatni.

A hangszerek királynőjét a programsorozat keretében tehetséges orgonaművészek szólaltatják meg a főegyházmegye hét templomában – Keszthelyen, Vörösberényben, Veszprémben, Tapolcán és Badacsonytomajon -, valamint a balatonfüredi Zenepavilonban. Az OrgonaPont sorozat nyitóeseménye az Orgonák éjszakáján, augusztus 5-én, szombaton lesz. A tapolcai Nagyboldogasszony-templomban este hét órakor Kuzma Levente, a veszprémi Szent Mihály-főszékesegyházban nyolc órakor Rostetter Szilveszter, tíz órakor Dankos Attila ad koncertet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában