Történelmi időutazás

2023.08.12. 15:51

Megkezdődtek a Végvári napok Sümegen (videó)

Megnyitotta Papp Imre várkapitány és Kedves Gyula hadtörténész a Végvári napokat Sümegen a zsúfolásig megtelt szabadtéri lovagi arénában szombaton.

Kovács Erika

A szónokok az esemény történelmi jelentőségére hívták fel a figyelmet

Fotó: Kovács Erika

A szónokok megnyitójukban egyebek mellett az esemény történelmi jelentőségére és a hagyományőrzésre helyezték a hangsúlyt.

Az arénában az egész országból érkeztek hagyományőrzők, eljöttek az olasz zászlóforgatók, várbéli katonák, lovasok, akik történelmi időutazáson keltik életre a sümegi vár ostromát és Magyarország történelmét. 

– Van létjogosultsága a mostanihoz hasonló rendezvényeknek, mondta Navracsics Tibor miniszter a 26. Végvári napok nyitónapján, Sümegen. A díszvendéget Magyarország legszebb lovas hintójával hozták be a lovagi arénába szombaton. 

A miniszter köszöntőjében hozzátette, vonzó és csodálatosak ezek a hagyományőrző rendezvények, mert szórakoztató és játékos formában közelebb kerülhetünk a múltunkhoz, megismerhetjük hazánk történelmét, illetve azokat az eseményeket, melyek fordítottak a sorsunkon. Megismerhetjük a hősöket, akik emberfeletti helytállással és kiválóságukkal segítettek abban, hogy mi, magyarok itt lehetünk ebben az országban. A miniszter szerint ezeknek a rendezvényeknek amiatt is van létjogosultsága, mert a múlt révén tanulhatunk hősiességet, hazaszeretetet. 

– Tudunk tanulni a példaképektől, a hősöktől helytállást, bátorságot, őszinteséget, tisztaságot, nehézséget és hazaszeretetet, hangsúlyozta Navracsics Tibor.    

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában