Konferencia

2023.08.21. 16:00

Népi építészet: a hagyományoktól a jövőig

Az MTA Veab Népi Építészeti Munkabizottság 2. nemzetközi konferenciáját szervezi a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Szimmetria Alapítvánnyal karöltve augusztus 27 és 31. között Veszprémben.

A konferenciához szakmai út is tartozik a Balaton-felvidéken Fotó: MTA Veab Népi Építészeti Munkabizottság

Magyarországon született valószínűleg a világ első olyan törvénye 1949-ben, amely lehetővé tette, hogy nemcsak egy vár vagy palota lehet műemlék, hanem egy parasztház vagy istálló is, írják szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményükben a szervezők. Ennek eredményeként hazánkban szép számmal vannak népi műemlékek. A népépítészettől ma is sokat tanulhatunk, többek között a helyi anyagok használatát, az energiatakarékosságot és a fenntarthatóságot. Ugyanakkor a kortárs építészetnek is fontos forrás lehet, ahogy ezt korábban Kós Károly és társai, utóbb pedig a magyar organikus iskola képviselői bizonyították. 

Ezért szervezi az MTA Veab Népi Építészeti Munkabizottsága, amely egy Kárpát-medencei hatókörű szervezet – erdélyi, felvidéki és vajdasági tagjai is vannak – az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével és a Szimmetria Alapítvánnyal együttműködve a második nemzetközi konferenciáját. A konferenciához szakmai út is tartozik a Balaton-felvidéken, hosszabb megállókkal Taliándörögdön, a Káli-medencében és Badacsonytomajon, majd a Balaton-parton. Ennek során a résztvevők megismerhetnek több olyan épületet, amelyet a Teleki László Alapítvány Népi építészeti programja keretében újítottak fel.

A rendezvényre öt kontinensről érkeznek a résztvevők, köztük Adrian Green professzor, az 1952-ben Oxfordban alapított Vernacular Architecture Group elnöke; Elaine Jackson-Retondo Kaliforniából, az 1980-ben alapított Vernacular Aarchitecture Forum elnöknője és Howard Davis professzor az amerikai Oregon államból. De távol-keleti szakemberek is jönnek a rendezvényre, így Japánból Nobuo Mishima építészprofesszor, Koreából In-Souk Cho építésznő.

A konferencia megnyitására Vukoszávlyev Zoránt, az Építési és Közlekedési Minisztérium műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkárát kérték fel. A konferencia szervezői Nagy Dénes, az MTA Veab Népi Építészeti Munkabizottsága elnöke, Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója és Nagy Róbert, a Szimmetria Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában