Háziasszonyok hímzett gondolatai

2023.08.13. 08:00

Olvasson vicces és bátor szövegezésű sváb falvédőket! (galéria)

„A háztartás kormányzása az asszonynak gondja, a hozzávaló ezres bankót férjuram hozza” – a régi sváb hímzett falvédők közt akadnak ilyen vicces, bátor szövegezésűek. Megcsodálhattak többet, akik a családfakutatók lókúti találkozóján gyűltek össze. 

Rimányi Zita

"Hajózz tovább nyugodtan, ha a vitorla is eltörött, az Isten a te kísérőd, nem hagy el téged."

Fotó: Rimányi Zita 

Több előadó érkezett a kis bakonyi faluba, hogy kiindulópontként szolgáljanak tájékoztatásaik azoknak, akik szeretnék tudni, őseik merre éltek, honnan jöttek. Többen már elkezdték a kutatást, csak elakadtak, ők segítséget kaptak. A látogatók az előadások közötti időben megnézhették a hímzett sváb falvédőkből álló kiállítást, melyet Jungvirthné Bús Erzsébetnek köszönhetünk. Több településre, rendezvényre elviszi a feliratos régi textíliákat, amik német ajkú területekről kerültek hozzánk. A motívumok között láthatunk holland mintákat, szélmalmot, fapapucsot, és később magyar motívumokat is felvarrták a falvédőikre a sváb asszonyok.
Erzsébetnek már gyerekkorában megtetszettek a falvédők. Apai ágon nagymamája sváb származású, ő mégis először magyar nyelvűeket kezdett gyűjteni, de van neki pár sváb is, amik ma már nagyon ritkán lelhetőek fel. A hímzett szövegekben gyakran komoly gondolatokat fogalmaztak meg a háziasszonyok, akik ezekkel díszítették otthonaikat. Témáikat tekintve a falvédőket több csoportba lehet beosztani: vannak szerelemmel, házassággal foglalkozók, vallásos darabok, vendégköszöntők, konyhába valók, gyermekeknek szólók és szöveg nélküli jeleneteket ábrázolók. Viccesek és bátor szövegezésűek is. Például: „A háztartás kormányzása az asszonynak gondja, a hozzávaló ezres bankót férjuram hozza”.

Már negyedszázada gyűjti, vásárolja a régi feliratos textíliákat Erzsébet, gyűjteménye mintegy háromezer darabból áll. Találhatunk köztük dísztörölközőket, házi oltárterítőket, halotti búcsúztató leplet, tálcakendőket, szöveges polccsíkokat, kenyérkendőket, terítőket és kötényeket. Elsősorban magyar vagy sváb-német szövegezésűek, de olvashatunk olasz, holland és lengyel nyelvűt is. A gyűjtő elmondása alapján átlagosan 12-40 óra eltelt, mire egyet-egyet befejeztek. A hozzá került befejezetlen darabokat készre varrja.
A fehér textíliákra leginkább piros vagy kék fonallal hímeztek, utóbbi szín főleg a sváb darabokra jellemző. Érdekesség, hogy a sváboknál a házi oltárterítők kizárólag pirossal készültek. Szász területen fekete színnel hímeztek, halotti búcsúztató lepleket, tükörtakarókat is. Az Erdélyből származó munkákon a piros-zöld színeket csodálhatjuk meg. 

Lázár Valéria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában