Kicsit vastag lett

2023.08.08. 17:30

VUM – megjelent az idei harmadik szám, gazdag tartalommal

A Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap (VUM) idei 3., eddigi 81. számát mutatták be augusztus 7-én a Művészetek Háza Veszprém Csikász Galéria emeletén. A folyóirat legfrissebb számának írásait Fenyvesi Ottó főszerkesztő ismertette.

Benkő Péter

Röhrig Eszter szerző saját magáról és könyveiről szólt, majd novellarészletét olvasta fel

Fotó: Benkő Péter/Napló

– Kicsit vastag lett ez a szám – szólt örömmel a folyóiratról, annak terjedelmére és tartalmára vonatkozóan Kilián László, a kiadvány szerkesztője, aki elmondta, már az idei 4. számuk is nyomdában van, melynek megjelenése a hónap végén várható.

Fenyvesi Ottó Nagy Gábornak, az irodalomtudományok Körmenden élő doktorának lapindító verséből olvasott fel, majd a folyóirat tartalmát ismertette. Rögtön két szerzőt is kiemelt, egyikük Vilém Flusser Prágában élt filozófus, a nyolcvanas évek egyik legtekintélyesebb médiaszakértője, aki Utótörténetek című írásában korunk jelenségeit kutatta, a mostani számban helyet kapott értekezése a játékokról szól. Ugyancsak minden számban szerepelnek Losoncz Alpár filozófus írásai is. A mostani kiadásban az Új Symposion című irodalmi-művészeti folyóirat főszerkesztőjéről, Bosnyák Istvánról szól Tudják-e című írásában, akire azért is tart fontosnak emlékezni Fenyvesi Ottó, hiszen kevesen kötik Bosnyák nevéhez az egykori újvidéki kiadványt. Itt érdemes megemlíteni, hogy az Új Symposion egykori szerkesztői 1993-ban Veszprémben alapították meg az Ex Symposion című folyóiratot, mely újvidéki elődje örökségét őrzi.

A bemutatón személyesen is megjelent Röhrig Eszter szerző, akinek írásait néhány éve közli a folyóirat. Saját magáról és könyveiről szólt röviden, majd most közölt novellájából olvasott fel részletet, mely írás egy átlagos nyolcvanas évekbeli értelmiségi házaspár izraeli utazásáról szól Jövőre Jeruzsálemben címmel.

A Vár Ucca Műhely irodalmi és művészeti lap idei 3. száma a Veszprémi Művész Céh tagjainak alkotásait tartalmazza, a borító Boda Balázs Gábor festménye alapján készült, kiadója a Művészetek Háza Veszprém. A bemutatót Rábai Zsanett előadóművész és Palásthy Máté gitárművész előadása színesítette. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában