Az önkifejezés eszköze

2023.09.01. 11:00

Az európai kortárs ékszerművészetet mutatja be a kiállítás

A Művészetek Házában 2022 óta a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott az iparművészet, és ennek jegyében rendeztek több kortárs kerámia-, üvegművészeti, illetve textilművészeti kiállítást. Ezt a sorozatot folytatják most egy nagyon izgalmas és különleges tárlattal.

Juhász-Léhi István

Dohnál Szonja elmondta: izgalmas tárlatra van kilátás, amelyen 29 művész mutatkozik be, köztük külföldiek

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Dohnál Szonja, a Művészetek Háza szakmai igazgatóhelyettese elmondta, egy európai kortárs ékszerművészetet bemutató kiállítást terveznek, melynek megnyitója szeptember 23-án lesz. A tárlat megvalósításában egy müncheni galériával működnek együtt, a bajor helyszín a kortárs európai és nemzetközi ékszerművészet egyik központja. 

– A kortárs ékszer műfaja az 1960-as években alakult ki abban a formában, ahogy ma tekinthetünk rá – mutatott rá a kurátor. – Ekkor a hagyományos ékszerrel szembefordulva a művészek az önkifejezés eszközeként kezdték el használni az ékszert, és nem a tárgyban foglalt anyag határozta meg az értékét, hanem sokkal inkább az a szellemi kifejezőerő, vagy az a gondolatiság, ami az ékszerben megjelent. Ez még ma is viszonylag nehezen elfogadható sokak számára. 

Elhangzott, Európában még ma is az az elvárás, hogy egy ékszer akkor értékes, amikor aranyból vagy drágakőből készül. Ezeket a határokat szeretnék lebontani ezzel a kiállítással. 

– Az is fontos, hogy ezek az ékszerek egyedi termékek. Nem úgy, mint egy dizájnékszer, ami akár több darabból is készülhet. Minden alkotás egyedi, és művészek készítik őket – mondta Dohnál Szonja. 

A kiállításon 29 művész fog bemutatkozni, 24 külföldi és 5 magyar. A tárlat szeptember 23-án, 16 órakor nyílik majd a Dubniczay-palotában. Ha a kiállítás jól sikerül, akkor a Művészetek Háza szeretné ezt folytatni, és kétévente újabb és újabb friss ékszerélményekkel ellátni a veszprémieket, az érdeklődőket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában