Októberi programkavalkád a Művészetek Házában

2023.09.28. 14:00

Letargikus ősz? De nem a kultúrában!

Októberben valósággal felpezsdül Európa, Magyarország és persze Veszprém – eseménytelennek eddig sem mondható – kulturális élete. A nemrégiben két jelentős elismerésben részesült Művészetek Háza páratlanul érdekes programokkal készült az első igazi őszi hónapra.

Hankó András

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Magától értetődőnek tartjuk, hogy leugrunk egyet a Balcsira. Ott volt már tavaly és tavalyelőtt is, meg ott lesz jövőre is. Ez már csak természetes. Tényleg? A VEB2023 EKF kiemelt projektjeként futó Balatorium programjaiban részt vevő kutatók és művészek úgy látják, hogy messze nem. Riogatni nem szeretnének, viszont az október 19-én nyíló, a Balaton-felvidék és a Balaton kulturális és ökológiai kapcsolatát bemutató Zavargó vizek című kiállításon fel kívánják hívni a figyelmet a közös felelősségre. A tárlaton szereplő művek jelentős része fiatal – például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanuló – alkotók keze alól került ki. A kiállítás látogatói megismerkedhetnek továbbá a lassú tájbejárás fogalmával is – hátha kedvet kapnak a következőhöz.

Egész nap ilyen-olyan székeken ülünk – talán a kelleténél többet is. Legtöbbször akkor foglalkozunk e bútordarabbal először és utoljára, amikor kiválasztjuk a boltban, aztán nem is gondolunk rá többet. Gyönyörködni aztán végképp nem szoktunk benne. Idáig így volt, de az október 21-én nyíló, a Néprajzi Múzeum bútorgyűjteményének darabjaiból összeállított Székátiratok című vándorkiállítás megtekintése után szavatoltan többet látunk bele a székbe. Azt pedig, hogy a használati tárgy milyen jelentéstartalmakat hordoz napjainkban, a budapesti AU Műhely építésziroda tervezte ülőalkalmatosság mutatja meg.

A veszprémi művészek nemcsak a zenében, a festészetben és a szobrászatban tettek le Európa-, sőt világszinten jegyzett alkotásokat, hanem a fotográfiában is. Bár Devecserben született, igazából Veszprémből indult el Jokesz Antal, akinek experimentális művei ezek közé tartoznak. Az október 27-től látható A fény árnyéka elnevezésű kiállításon is ott lesznek ezek a fotók a társszervező Budapesti Metropolitan Egyetem egykori és jelenlegi hallgatóinak és oktatóinak a veszprémi fotográfus ihlette alkotásai mellett.

Kavalkád? Az. Sok a befogadni való? Igen. De bárki elhiheti, hogy nem a frissen megszerzett információktól zúgó fejjel távozik majd egyetlen programról sem, hanem emelt lélekkel, a világot egy picit szebbnek, ígéretesebbnek látva. Ez mindig is így volt a Művészetek Háza kiállításaival és egyéb kulturális eseményeivel. Minden bizonnyal ez is szerepet játszott abban, hogy az intézmény az Art Museum Awards versenyén bekerült Európa nyolc legjobb művészeti kiállítóhelye közé. Szeptember 25-én pedig a Művészetek Háza megkapta a Családbarát múzeum minősítést a falai között végzett művészeti edukációs tevékenységéért, valamint innovatív művészetterápiás foglalkozásaiért, amelyekhez hasonlókat már mások is szerveznek a veszprémi mintát követve.

Végül, de nem utolsósorban: már javában tartanak a Művészetek Háza egyedülálló programsorozata, a Csendnapok 2023 eseményei. A soron következő az immár hagyományos, idén október 9-én, 17 órától rendezendő, a veszprémi Benedek-hegyet körbejáró Csendséta lesz, amely a rendszeres résztvevők szerint katartikus élmény. Van ugyanis, amikor a hallgatás többet mond minden szónál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában