Me gustas tu

2023.09.10. 15:30

Magába szippantott minket is Manu Chao Veszprémben (videó)

Szombat este Manu Chao adta a Balkan:Most fesztivál záróakkordjait. Nehéz szavakba önteni, hogy milyen is volt a Szentháromság téri koncert, ám egy biztos: a Manu zenéje adta eksztázis magával ragadta a közönséget, és talán az EKF legjobb buliját láthatták a szerencsések.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Azt a közönséget, aki gyors és szerencsés volt, hiszen a francia-spanyol zenészlegenda koncertjére limitált, ezerfős publikum vásárolhatott jegyet, ami a művész kérése volt. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával létrejött esemény aztán később kiderült, beírta magát a veszprémi legek történetébe. Kezdődött azzal, hogy a Kraftwerk és Iggy Pop után újabb legendát sikerült a szervezőknek hozzánk csábítani, és ez a sárga inges, rövidnadrágos ember társaival majd' három órán át önkívületi állapotba hozta az érte érkezőket.

Hogy mennyire érti a közönség nyelvét, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az első szám közepén egy "jó estét, Veszprém"-et hintett. Aztán a város nevét a következő órákban vagy 478-szor elmondta, "köszönöm" és "crazy" előtagokkal is. Kedves apróság, okosan elhintve. Aztán ahogy kezdett beindulni a közönség, a krónikásnak rá kellett döbbennie arra is, hogy nem kell ide ital vagy egyéb jókedvre derítő dopping, "csak" Manu Chao. 

A háromtagú zenekar egyszerűen nem engedett, nem állt le. Vártam az újabbnál újabb improvizációkat, miközben látszott, hogy professzionális, amit csinálnak. Mégis: nyilvánvaló volt, hogy élvezik, és megőrülnek azért, hogy közönség is megvesszen értük, a zenéjükért. Folyamatos lebegés lett belőle a Manuék adta zene szárnyán, amiről nem akartunk leszállni, és ez a világzenész punk nem is engedett. Ezzel a sámánnal énekelt, táncolt, ugrált a nép és a zenekar dobosa és gitárosa is, de szó szerint. Nem költői túlzás az sem, hogy amikor felcsendült a Me Gustas Tu, a Clandestino, a Bongo Bong, a La Vida Tómbola és a Je ne t'aime plus, együtt dobogott a szív velük. 

Olyan koncert volt, ami kiveszőben van a világból. Olyan emberrel a főszerepben, aki úgy világsztár, hogy nem akar az lenni, mégis a legnagyobbak között van a helye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában