Újranyitás

2023.09.24. 18:00

Nagy sikert arattak a magyar viselet jegyeit tükröző ruhák a várpalotai divatbemutatón

Hampel Katalin divattervező zenés divatbemutatója a Trianon Múzeum újranyitásának nagyszabású kísérőrendezvényeként zajlott szeptember 22-én, a Zichy-kastély melletti színpadon. A modellek és a viseletek mellett Sáfár Mónika és Sasvári Sándor – mindketten Jászai Mari-díjas érdemes művészek – műsorát láthatta az érdeklődő közönség.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

A nagy taps nemcsak a művészeknek szólt, de a színpadon felvonultatott, ősi motívumainkat viselő ruháknak is. A divattervező hosszú évtizedek óta azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, lehetséges az öröklött öltözködési hagyományainkkal ötvözött modern ruhákat viselni ma is, nap mint nap. Kollekcióit 37 éve készíti, darabjai a magyar viselet díszítőjegyeit hordozzák. Modelljeit öt kontinensen csodálják, számos politikus, tudós, művész viseli a ruhákat nemcsak hazánkban, de szerte a nagyvilágban.

A műsor előtt elhangzott, egy nemzet sem maradhat meg, ha nem őrzi meg nyelvét, hagyományait. Ezer éves történelmünk során állandóan idegen hatalmak elnyomása, befolyása alatt álltunk, a trianoni békediktátum pedig területeink kétharmadát vette el az anyaországtól. A megmaradt egyharmad azon dolgozik, hogy az elcsatolt részeken élő honfitársainkban ne csak a lelket tartsuk, de kezet is nyújtsuk nekik, hogy érezzék, továbbra is nemzettestünk részei. Nemzeti örökségünk fontos, bár hosszú időn át háttérbe kényszerített része a magyar viselet, mely szépsége, aránymegtartó eleganciája a középkor végétől egészen a XIX. század végéig befolyást gyakorolt az európai divatot diktáló párizsi, bécsi, londoni szalonokra.

Napjainkban néhány elkötelezett ruhatervezőnek, kézművesnek köszönhetően egyre gyakrabban találkozunk öltözködési hagyományainkat megérintő ruhákkal, közéjük tartozik Hampel Katalin is. Méltán lehetünk büszkék nemzeti viseletünkre, viseljük hát azt méltósággal! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában