MMA-konferencia

2023.09.26. 12:00

Vajon Latinovits Zoltán miért volt Latinovits Zoltán?

Keserű Katalin Széchenyi-díjas művészettörténész szombati előadása után, a Mezey Katalin szerkesztette irodalmi est előtt állt lapunk rendelkezésére Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportjának elnöke azon a konferencián, melyet az MMA helyi tagozata szervezett a Veab székházába.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

– Nagyon gazdag, tartalmas a nap – nyilatkozta. – Amikor összeállítottuk, akkor azokat az embereket, akik most ebbe a művészeti regionális munkacsoportba, az akadémiához tartoznak, megpróbáltuk valamilyen módon bevonni. Most, amikor megszólal maga a lélek, meg a művészeti alkotó és az alkotás, akkor ez az egész fölragyog és teljessé válik. Egészen fantasztikus élmény volt az a néhány hang, amit hallottunk eddig, így Virágh Andrástól a bazilikában, amikor megszólaltatta az orgonát. Keserű Katalin előadásában – ami egy bonyolult filozofikus expozíció volt – az ember megéli, és rájön arra, hogy vajon Latinovits Zoltán miért volt Latinovits Zoltán, vagy mi az, amiért érdemes élni. 

Úgy fogalmazott: nagyon fontos az, hogy egyéniségek, egók is vannak, akik önmagukban alkotnak. 

– Őket kellett rábírni arra, hogy adott pillanatban egyszerre, egy helyen, egy időben ott legyünk, és összehozzunk olyan összművészeti programokat, amely az együttműködésből fakad – mutatott rá Oberfrank Pál. – Ez egy kihívás.

Az említetteken túl más mellett a konferencia első napján a veszprémi munkacsoport népművészeti és képzőművészeti tagjainak a kiállítása is megnyílt, vasárnap pedig az építészek voltak fókuszban, és bemutatkoztak a MMA Veszprémi Bizottságának tagjai is.

Oberfrank Pál elmondta, a konferencia után sem áll meg az élet, a következő hónapokban is találkoznak, és reményeik szerint a közönséggel is kapcsolatba kerülnek, akár a Magyar Művészeti Akadémia kiadványai által, akár a programokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában