Haiku

2023.10.29. 18:00

A japán költészet mestere

Vecsei János festő az Agórában nyílt kiállításán is bemutatkozott haikuival Herczeg-Vecsei Katalin, akinek érdemeiről és sorairól a tárlatot megnyitó Vecsei-Szeitz Anett beszélt.

Tóth B. Zsuzsa

Herczeg-Vecsei Katalin

Fotó: Nagy Lajos

Amint elhangzott, Katalin 2011 nyarán írta első haikuit egy kilenc napon át tartó, a Balatont megkerülő gyalogtúrája során. Magával ragadta ez az egyszerű, mégis nagyszerű versforma, amelyben 17 szótag mögött annyi szépség és érzelem bújik meg. Katalin haikui számos antológiában, irodalmi folyóiratban és újságban megjelentek már, több tematikus pályázaton ért el sikert. Magyar–angol nyelvű haikukat tartalmazó önálló kötete 2016-ban jelent meg édesapja illusztrációival. 2023-ban megkapta a Kortárs Irodalomért Díjat, és ebben az évben megjelent két színvonalas mini haikukötete: a Szirmaim és a Balaton-cseppek című.  

A haiku a japán költészet egyik jellegzetes versformája, három sorból áll. Az első és a harmadik sor öt-öt szótagból áll, a második hétből.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában