Szemrevaló Filmfesztivál

2023.10.02. 15:30

A legjobb német nyelvű filmek jönnek Veszprémbe, köztük a katona és a róka igaz története

A Szemrevaló Filmfesztivál vidéki helyszínei között az idén új helyszínként Veszprém is szerepel. Díjnyertes, többszörösen díjazott német nyelvű filmeket nézhet meg a közönség október 12-15. között a Fotonban.

Veol.hu

Tíz alkotóval és szakértővel találkozhat majd a közönség a 12.  Szemrevaló Filmfesztiválon, amelyet október 5. és 15. között rendez meg a budapesti Művész moziban a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség. Mindemellett a fesztivál legjobb filmjeit október 12. és 15. között új helyszínként Veszprémben, a Foton Audiovizuális Központban is vetítik, majd a hónap folyamán még Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.

Veszprémben 12-én az Ezüst Medve-díjas Tűzvörös égboltot, 13-án A rókát vetítik. 14-én három filmet is: az Anima - Apám ruhái, a Mindenki az időjárásról beszélget, valamint A felső szomszédok című alkotásokat. A sort 15-én az Aranyéveink - Végül újrakezdjük?, valamint a Vienna Calling zárja. 

 

Igaz történet a vásznon
A róka című német-osztrák dráma Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története világszerte számos nyert. Mint az a film ajánlójában olvasható, a nyolcéves Franz egy elszegényedett tanyasi család nyolcadik gyermeke. Családja nem tudja eltartani, ezért a fiút még a tél beköszönte előtt örökbe adják. A felnőttkorba lépve elhagyja gyámját, mert a katonai pálya jelenti számára az egyetlen munkalehetőséget. A harmincas évek végén, a második világháború alatt Franz motoros hírvívőként szolgál a francia fronton. Társai különcként kezelik, de egy erdei séta során talál egy elárvult rókakölyköt, aki ezt követően hűséges barátként utazik vele motorja oldalkocsijában, s akit élete árán is kész megvédeni. Amikor 1941-ben Franzot az orosz frontra küldik, döntést kell hoznia mindkettejük sorsáról.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában