Színvonalas rendezvény

2023.10.24. 21:00

Dél-koreai hölgy nyerte a David Popper-csellóverseny nagydíját

A dél-koreai Yelim Han nyerte a Várpalotán rendezett X. David Popper Nemzetközi Csellóverseny nagydíját, derült ki a gálahangversennyel egybekötött eredményhirdetésen a Thury-várban.

Szabó Péter Dániel

A dél-koreai Yelim Han nyerte a nemzetközi csellóverseny nagydíját. Két év múlva visszatér Várpalotára, szólistaként lép a közönség elé a nyitóhangversenyen

Fotó: Szabó Péter Dániel

– A X. David Popper Nemzetközi Csellóverseny a mi kisvárosunkból induló sikertörténet lett. Mi volt az alapja? Egy kiváló városi zeneiskola, ahol dolgozott egy elhivatott gordonkatanár. Szili Gabriella, aki nem volt kishitű és mert nagyot álmodni. Az álom megvalósításához Onczay Csaba csellóművész személyében kiváló társra talált. Ők ketten vitték sikerre ezt az egyedi zenei rendezvényt, amit Várpalota városa is a szívébe zárt – fogalmazott a vár teljesen megtelt rendezvénytermében Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere.

Onczay Csaba csellóművész, a zsűri elnöke értékelésében hangsúlyozta, egy hétre Várpalota ismét a cselló fővárosa lett. – Nagyon magas volt a színvonal, kiválóan felkészült versenyzők érkeztek a Thury-várba, akik egymást hallva is rengeteget fejlődhettek. A verseny alapját ezúttal is a névadó Popper műveinek tolmácsolása adta. A IV. kategória programjába azonban idén először került kötelezően választható darabként magyar kortárszene. Ezzel talán kicsit megnehezítettük a IV. és V. kategória műsorát, viszont a versenyzők új előadói problémákkal és technikai újdonságokkal gazdagíthatták tudásukat a felkészülés során – mondta el a nemzetközi zsűri elnöke, majd átadta a díjakat az öt korcsoport legjobbjainak.

A legifjabbaknál, az első korcsoportban Rey Gergov (Bulgária), Yuna Pons Jeon (Spanyolország) és Dylan Russel (Amerikai Egyesült Államok) kapták megosztva az első díjat.

A második korcsoportban a svájci Lyam Kaléo Gabriel Chenaux (Svájc) lett az első, míg a harmadikban Serlyun Moon (Dél-Korea) és Ruoxi Jing (Kína) kapták az első díjat.

A negyedik kategóriában Yelim Han (Dél-Korea), az ötödikben Leonardo Petracci (Olaszország) teljesítményét ítélte a legjobbnak a szakértő zsűri. Yelim Han a verseny nagydíját is megkapta, így ő játszhat majd szólistaként 2025-ben, a tizenegyedik David Popper csellóverseny nyitóhangversenyén a Mendelssohn Kamarazenekar társaságában.

A VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként megrendezett várpalotai csellóversenyen idén 25 országból 94 csellista indult, Magyarországot kilenc gordonkás képviselte a nemzetközi mezőnyben. Az európai országok mellett többek között Ausztráliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Kínából és Mexikóból is jöttek zenészek Várpalotára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában