Helyi értékeikkel gazdagodnak

2023.10.11. 07:00

Értékek napi túra Aszófőn

Tartalmas, informatív és kellemes délutánt tölthettek együtt az Országos Könyvtári Napok keretében szervezett Értéktúrán részt vevők Jákói Bernadett helytörténeti kutató, ezüstjelvényes túravezető kalauzolásával.

Jákói Bernadett

Tóth Lajos helyi gazda a borköveket mutatja az érdeklődőknek az öreghegyi pincéjük teraszán

Fotó: Jákói Bernadett

Ezúttal az öreghegyi pincék történetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az első állomásként a település határában található Öreghegy természeti értékei, műemlékpincéi és lenyűgöző panorámája kerültek fókuszba. A túra során sok érdekes információ elhangzott az 1834-ben épített  Szent László templomról, az egykori, mára megszűnt, de jelentős történelmi múlttal rendelkező  iskoláról, a közösségi térről, majd az Öreghegy történetéről és természeti értékeiről. A történelmi pincék egyikében Tóth Lajos és felesége, Ildikó  fogadta a csapatot. A teraszról csodálatos panoráma várja az ideérkezőket, de mindenütt a gondozott szőlősorok, művelt díszkertek veszik körül az erre látogatókat, Magyarország egyik legszebb balatoni kilátópontján. Lenyűgöző értékek sokasága mellett a felnőtteknek a pincetúra, a panoráma és a közösségi borkóstoló, míg a gyerekeknek a hordó szétszedése és a fára mászás nyújtott maradandó élményeket. A gazda, Tóth Lajos mutatta be a borköveket, azok jelentőségét a borkészítésben. Elmagyarázta, hogy milyen hasznos funkciójuk van a borkészítés folyamatában. Emellett volt szilvaszedés, és természetesen az újbor és az idei szüret eredménye sem maradhattak kóstolás nélkül. A településre visszavezető helyi szőlőhegyi túrasétát a Mozdulj Aszófő! c. program jegyében Koi Eszter helyi közösségi vezetővel tették meg a gyalogolók. A sötétedés után, a túravezető évtizedes kutatómunkával összeállított anyagából vetített előadást láthatott a még további értékekre kíváncsi közönség az egykori őstelepülésről és a mai  kövesdi rom történetéről, valamint a település egyéb turisztikai érdekességeiről. Az Értéktúra következő túraprogramjai, valamint az értékekhez köthető szabadidős és közösségi rendezvények folytatódnak a jövőben is, újabb helyi értékek bemutatásával. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában