Feleségek felesége

2023.10.20. 14:00

Milyen volt Szendrey Júlia? A pápai diákok megmutatták

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma Feleségek felesége címmel Szendrey Júlia emlékére pódiumműsort szervezett. Az összeállítás vázát Petőfi Sándor feleségének naplórészletei és versei adták.

Haraszti Gábor

Verseken és zenén keresztül ismerhettük meg a költő feleségét. Csörsz Rumen István és Tallián Mariann a pódiumműsorban

Forrás: múzeum

Szendrey Júlia minden kétséget kizáróan a 19. századi hölgyek komfortzónájának határait erősen feszegette. Művelt volt, beszélt németül, sokat olvasott, a francia írónőn, George Sand-on nevelkedett, felvilágosult nő volt, igazi szellemi társa Petőfinek. Ezt a Szendrey Júliát mutatták be A Feleségek felesége zenés pódiumműsorban Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek és Csörsz Rumen István régizenész. A műsort Tallián Mariann szerkesztette – írja a múzeum honlapja. 

Az összeállítás vázát Szendrey Júlia naplórészletei és versei adták Tallián Mariann előadásában („Bármerre nézek”, „Gondolatim, érzeményim”, „Élni vagy meghalni”), erre mintegy válaszoltak a férj, Petőfi Sándor Úti levelek részletei és Júliához írt versei Lázár Balázs tolmácsolásában („Reszket a bokor, mert…”, „Szeptember végén”, „Minek nevezzelek?” ). A színészek remekül kihasználták az Ótemplom adottságait, komplex színházi térré varázsolva azt.

Ezt színesítette a zene, a közönség hallhatta Szendrey Júlia saját, egykorú dallamokra írt népies műdalait, hiszen szépen zongorázott és énekelni is szeretett, Petőfi énekelt versei (többek között Arany János megzenésítésében), illetve néhány hangszeres dallam Csörsz Rumen István előadásában, aki elmondta, a feljegyzések tanúsága szerint Petőfi nem volt muzikális, de természetesen szerelmét szívesen hallgatta énekelni, zenélni.

Mayerné Pátkai Tündétől, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma igazgatóhelyettesétől megtudtuk, ez volt az iskola Petőfi200 emlékév kapcsán szervezett programsorozatának zárórendezvénye. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában