Veszprémbe érkezett a Speculum

2023.11.17. 17:37

Ilyen lenne Hieronymus Bosch A földi örömök kertje, ha ma készült volna

A Speculum egy digitális triptichon, amelyet Hieronymus Bosch A földi örömök kertje című műve ihletett. A digitális, 3D animációval készült, hihetetlenül mozgalmas 3 perces videó Bosch alkotásán keresztül tart tükröt a jelennek. Az alkotás október 15-től tekinthető meg a Művészetek Háza Veszprém f|x|r nevű multimédiás galériájában.

Veol.hu

Fotó: Toroczkai Csaba

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával megvalósuló kiállításon a három, egyenként több mint 4 méteres vetített felületen láthatjuk az újkori Földi örömök kertjét. A Speculum három panelből - Éden, Paradicsom és Pokol - áll, és egy 2016-ban indított hároméves projekt eredménye, mely Hieronymus Bosch 500 éves jubileumának részeként készült a Stedelijk Museum Breda megbízásából, akik arra kérték fel a SMACK művészcsoportot, hogy készítsenek egy műalkotást A földi örömök kertje nyomán. Így született meg a Paradicsom, amely Bosch remekművének központi tábláján alapul. Míg az eredeti műben a vágy áll a középpontban, a SMACK által megalkotott Paradicsom a 21. századi társadalom túlkapásait veszi górcső alá. Ez a szuperegók kertje, ahol minden egyes önimádó szereplő saját maga rabja. Az SMACK a Paradicsom sikerére építve az ONKAOS támogatásával fejlesztette ki az oldalpaneleket: az Édent és a Hellt, és 2019-ben fejezte be a Speculumot.

Az Édent a SMACK úgy írja le, mint „a Szilícium-völgyet kívül-belül”, a pasztellszínű nyugalom oázisát, amely egy megnyitás előtt álló vidámparkra emlékeztet. A Pokol eközben a legmélyebb félelmeink kivetülése, ahol hashtagek és megfigyelőkamerák népesítik be az örökös kínzások táját.

A Speculum a Colección SOLO állandó gyűjteményének részét képezi, amely a madridi Espacio SOLO magánmúzeumában található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában