Finn nyelven is megszólaltak a legszebb karácsonyi dalok

2023.12.14. 16:00

Adventi éneklés a veszprémi evangélikus templomban

A finn hagyományokat követve idén immár tizenötödik alkalommal szervezte meg az adventi éneklést a Veszprémi Evangélikus Gyülekezet és a Veszprémi Magyar–Finn Egyesület (VeMaFi) az evangélikus templomban, ahol finn nyelven is megszólalt az énekek egy-egy versszaka. Közreműködött az Opus Énekegyüttes.

Balla Emőke

A Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Dicsőség és a Csendes éj is felcsendült

Fotó: Nagy Lajos

Isó Zoltán, a gyülekezet lelkésze a Biblia-olvasó Útmutató aznapi igéjével köszöntötte a résztvevőket: Még nyelvemen sincs a szó, te már pontosan tudod, Uram. (Zsolt 139,4) Isten ismeri a szavakkal és énekkel kifejezett gondolatainkat, látja szívünk szándékait. Szoboszlai András, a VeMaFi elnöke azt mondta, a sűrű adventi időszakban idén különösen várta ezt az alkalmat. Felelevenítette a finn Kauneimmat joululaulut (Legszebb karácsonyi dalok) program hagyományát, advent idején az evangélikus templomokban zenés kísérettel eléneklik a legismertebb, legnépszerűbb dalokat. Szólt arról, hogy Veszprém és Rovaniemi testvérvárosi kapcsolata, valamint a Rovaniemi Finn–Magyar Társaság megalakulásának ötvenedik évfordulója lesz jövőre, az eseménysorozat már idén, ezen a hétvégén elkezdődik a Rova50 művészeti alkotóprogrammal. Bejelentette azt is, hogy a rovaniemi evangélikus gyülekezet jövőre tervezi a veszprémi gyülekezethez való látogatást. 

Isó Zoltán (j) és Szoboszlai András
Fotó: Nagy Lajos

A közös adventi éneklésen kicsit minden évben változik a program, de vannak kihagyhatatlan énekek, például a Mennyből az angyal, Pásztorok, pásztorok, Dicsőség és a Csendes éj. Finn nyelven idén is három ének (Jöjj, népek Megváltója, Fel, útra, ti hívek, Fel, mert az irgalom percei múlnak) hangzott el. A résztvevők meghallgathatták az Opus Énekegyüttes műsorát, Kővári Péter vezényletével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában