Brusznyaitól Pap Jánosig

2023.12.18. 07:00

Szerkesztő, szerzők és olvasók együtt a Beszélő Veszprém kiadvány kapcsán

A Beszélő városok sorozat Beszélő Veszprém című kötetét korábban már bemutatták, de most, a Veszprémi Szemle idei negyedik számának bemutatójához kapcsolódva meghívták a kötet szerkesztőjét, a szerzők egy részét, hogy találkozzanak az olvasókkal, ismertessék a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (EKF) program támogatásával létrejött kötetet, annak tartalmát. Az eseménynek az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott helyet december 15-én.

Benkő Péter

Mátay Mónia (jobbra) és a szerzők egy része hozta közelebb a kiadványt az olvasókhoz

Fotó: Benkő Péter

A Beszélő városok Veszprém projekt történeteket mesél a városról, vele feltárhatóvá válik Veszprém interkulturális öröksége. Ehhez pedig szakemberek kellettek, akik az épületeket, a város neves szülötteit, a különböző korok hagyományait ismerik. A kötet harmincöt tanulmányt foglal magába tudományról, művészetről, oktatásról, püspökökről, de még egy híres-hírhedt pártvezérről is. 

Beszélő Veszprém
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A kötet a Beszélő városok sorozat harmadik kiadványa, Kőszeg és Keszthely után idén Európa kulturális fővárosa mesél magáról. A sorozatról, s a kötetről a szerkesztő, Mátay Mónika történész, a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének munkatársa beszélt, majd a szerzők egy része is szót kapott. A szerkesztő, mint elmondta, meglepődött, amikor felkérték a munkára, de bízik abban, a kötet hozzájárul a veszprémiség erősítéséhez.

Mátay Mónia
Mátay Mónia bízik benne, a kötet erősíti a veszprémiséget
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A szerzőkkel való beszélgetés során szót kapott többek közt Sebő József, aki Brusznyai Árpád életrajzának megírásával hiányt pótolt, méghozzá úgy, hogy évtizedekkel ezelőtt sok élő tanúval beszélt Brusznyai kortársai közül. Márkusné Vörös Hajnalka a város történetének egységbe tömörítése kapcsán kiemelte Mátay Mónika munkáját, s felhívta a figyelmet a kiadvány tematikus egységére, azok bevezetőire. Lovassy Klára egy tanulmánya a város építészetével foglalkozik, Tokaji Nagy Erzsébet Pap Jánosról írt, aki iszonyatos rombolásokat végzett Veszprémben, és látványos leváltása is szóba kerül tanulmányában. Rybár Olivér pedig a Cholnoky család történetét dolgozta fel. A kötet tartama természetesen jóval gazdagabb, összességében igen értékes-érdekes helytörténeti mű és olvasmány. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában