Pajta program

2023.12.22. 22:00

Élő advent Hidegkúton és más csodák

Az adventi várakozás jegyében a Veszprém-Balaton 2023 EKF Pajta programjának köszönhetően meghitt és bensőséges kulturális és közösségi programok várták a falubelieket a decemberi vasárnapokon, számoltak be róla a szervezők.

Veol.hu

Az idei hidegkúti christkindlisek

Forrás: magánarchívum

Az első adventi gyertyagyújtás alkalmával fellépett a hidegkúti Kultúrházban az Opus Énekegyüttes Kővári Péter orgonaművész és karnagy vezetésével. A Kultúra a megállóban helyszín ismét megújult a karácsony jegyében, új kiállítás is nyílt, eddig a fiókban lapuló régi, téli falubeli képekből. Hatalmas közösségi összefogással, sok-sok munkával sikerült színes "ruhába" öltöztetni a megálló padját. 

December 10-én a sváb nemzetiségi értékeket ápoló Christkindl énekes népszokás elevenedett meg a szabadban a hidegkúti gyerekek előadásában, majd forralt bor és forró tea mellett lehetett kikapcsolódni. A harmadik gyertyagyújtáskor falubeli kicsik és nagyok igazi közösségként, versekkel, zeneszóval várták együtt a karácsony csodáját.

A Veszprém-Balaton 2023 EKF Pajta programjának támogatásával minden hónapra jutott egy-egy rendezvény Hidegkúton, melyekkel más-más témakörök érintésével minden generációt megszólítottak. „Az úton az önellátás felé” programsorozat keretében négy alkalommal szakemberek segítségével tájékozódhattak az érdeklődők elméletben és gyakorlatban is a biokertészkedéstől kezdve a baromfitartásig.

A Hidegkúton népszokásként számontartott farsangi móka idén újra megelevenedett. Kicsik és nagyok csörömpölve, zörögve járták be a falut, majd a Kultúrházban Méhes Csaba pantomimművész előadásán ámulhattak. Közösségi faluszépítések keretében tavasszal és ősszel is új virágágyások és kültéri dekorációk készültek a különböző ünnepkörökhöz kapcsolódva. Tavasszal meghirdették a töknevelő versenyt, majd a szép zöldségek az őszi közös tökfaragáson töklámpássá alakultak.

A „Kerüljük meg együtt a falut!” felhívás keretében megismerkedhettek a résztvevők Hidegkút történetével, és próbára tehették tájékozódó képességüket a település körül. Közösségi ötletből született meg a döntés, hogy a buszmegálló várójának többnyire kihasználatlan, nagy méretű terét kulturális célra hasznosítsák. Így jött létre 2023 nyarán a felújított váróteremben a „Kultúra a megállóban” projekt. Az első kiállításon a faluban meghirdetett „Titkos Hidegkút” című fotópályázatra beérkezett műveket lehetett megcsodálni, illetve tablók segítségével Hidegkút történetével is ismerkedhet, aki betér a váróhelyiségbe. Az ünnepélyes megnyitó a Tree Roses Trió komolyzenei formáció koncertjével zárult.

Szeptemberben az „Utószezon - Idegen tájakon Hidegkúton” rendezvényen idén Olaszországból kaphattak ízelítőt a falubeliek. Hidegkúton megpróbáltak kilépni a hagyományos falusi rendezvények sémájából és olyan új közösségi eseménysorozatokat indítottak útnak az EKF Pajta program segítségével, amelyek remélhetőleg a jövőben is folytatódni fognak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában