Hihetetlen tehetség

2024.01.03. 12:00

A rendkívüli szónok születésnapja

Kr. e. 106-ban, e napon, január 3-án született Marcus Tullius Cicero római író, filozófus, politikus, az antik irodalom meghatározó személyisége.

Benkő Péter

Forrás: wikipédia

De az ő saját, páratlan személyisége is meghatározó volt, elsősorban hihetetlen szónoki tehetsége miatt. Cicero azon kevés ókori szerzők közé tartozik, akiknek művei nem töredékesek. Szépirodalmi művein túl rengeteg bírósági vád- és védőbeszédét, filozófiai, esztétikai értekezését ismerjük, ugyanis filozófusként is sokat tett le az asztalra.

Cicero mindezek mellett rendkívüli politikusi karrierjéről  is ismert, hiszen eljutott egészen a konzulátusig, nevéhez fűződik az „államellenesnek” tartott Catilina-féle összeesküvés leleplezése, ezért a szenátus A Haza Atyja kitüntetésben részesítette. Azonban politikájának megítélése nem egységes. Egyesek a köztársaság népellenes elitjének törtető, kapzsi, de maradi szolgájaként tartják számon, mások a szabadság, a hagyományok és a régi értékek bátor védelmezőjének a kibontakozó diktatúrával szemben. Nevéhez fűződik, hogy állítólag ő találta meg Arkhimédész sírját Szicíliában.

Cicerót szónokként ismerjük leginkább. Előadásmódját világos, rendkívül erőteljes fogalmazás, és a tartalmilag telített hasonlatok, kifejezések jellemzik, ez által az érthetően közvetített gondolatain túl érzéseket, indulatokat is kiváltott az emberekből. Ötvenhárom esztendőt élt, élete Kr. e. 43-ban erőszakos halállal ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában