Tények és anekdoták

2024.01.17. 15:41

Pápára érkezik a nagy Himnusz-sztori

Nyáry Krisztián és Bősze Ádám A nagy Himnusz-sztori – Jó kedvvel, bőséggel című előadása ezúttal Pápára érkezik. Január 20-án 18 órától a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében kötetlen hangvételű előadás keretében hallhatunk számos érdekes tényt és anekdotát nemzeti imádságunkról.

Haraszti Gábor

Bősze Ádám (képünkön) ezúttal a himnuszokról mesél a pápai közönségnek

Fotó: Haraszti Gábor/Napló-archív

Miért telt el 166 év, amire Kölcsey Ferenc Himnusz című verséből törvényes nemzeti himnusz lett? Mi volt a himnusz a Himnusz előtt? Miért tartotta közepes versnek saját művét a költő? Hány perc alatt írta a szobafogságban Erkel Ferenc a Himnusz zenéjét és van-e egyáltalán hiteles kottája? Miért sértődött meg Liszt Ferenc, miután himnuszt írt a magyaroknak? Mitől magyar az uruguayi és a paraguayi himnusz? És egyáltalán: hogyan születik egy himnusz, ha magyar?

Mindezekre és még sok minden másra is választ kaptunk Nyáry Krisztián és Bősze Ádám irodalom- és zenetörténeti kalandozásán január 20-án, szombaton 18 órakor a Jókai Mór Művelődési Központ színháztermében. Az est során közreműködik az Anima Musicae vonós kvintett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában