Pillanatversek és Tintapiramisok

2024.02.07. 14:00

Apevák, pundurkák, juliádák - megjelentek a pápai költő minikönyvei

A Kortárs Magyar Irodalom Kiadónál megjelentek Varga Árpád Pillanatversek és Tintapiramisok című minikönyvei. A pápai költő minikötetei 5x7 centiméteresek, 0,5 centiméter vastagságúak, melyeket a tartalomhoz harmonizáló borítóképek díszítenek.

Haraszti Gábor

Több új műfaji forma is helyet kapott a minikönyvekben

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Varga Árpád nyolc éve publikál verseket, elsősorban online felületeken, időnként pályázatokon is megméretteti őket, melyeken szép sikereket ér el. Nemrég két új könyve jelent meg Pillanatversek és Tintapiramisok címmel.

– A Tintapiramisok kizárólag apevákat, azaz cím nélküli ötsoros, rövid verseket tartalmaz, melyek soronként egy-egy szótaggal bővítve összesen 15 szótagból állnak, a cím pedig arra kíván utalni, hogy ezek a kis versikék a jövőnek, a későbbi olvasó embernek szánt enigmák (vers formájában talány, rejtély, találós feladvány). A Pillanatversekben haikuk (17 szótagból álló, háromsoros versforma), pundurkák (18 szótag, négy sor) és juliádák (különleges alakzatban, három sorban, soronként két-két szótaggal íródott vers) olvashatóak, ez a kötet főként költői benyomások, szavakkal megfestett képek, aforizmák kis gyűjteménye. Kedvelem a minimalista költészeti formákat, az apevákat, haikukat, emellett a kollázsokat, a napjainkra vonatkoztatott parafrázisokat, valamint a viszonylag kötetlenebb szabadverseket, a személyesebb lírai szövegeimet ezekben szoktam megfogalmazni. 

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

- A mostani két minikönyvvel együtt már öt nyomtatott kiadvány és egy, még idén publikálandó elektronikus kiadvánnyal együtt összesen három e-könyv készült, ez tehát nyolc év alatt nyolc kötet. Nem versenyként fogom ezt fel, egyszerűen így alakult. Ahogy egy apevámban is írom: „Ha le kell írnod, írd, de vigyázz, hogy olvasva kibírd!” - vallja a szerző. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában