Mária-kápolna története

2024.02.19. 20:00

Szórópisztollyal készült a lesenceistvándi szentkép

A vasárnapi szentmisén Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke a Szent Jakab római katolikus templomban áldotta meg a Mária-kápolna legendáját megörökítő festményt.

Tóth B. Zsuzsa
Sütő György alkotását a vasárnapi szentmisén áldotta meg Udvardy György, a Veszprémi Főegyházmegye érseke Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A különleges airbrush technikával, szórópisztollyal készült alkotásról készítője, Sütő György elmondta lapunknak, hogy azt a Mária-kápolna története ihlette. 

– A kápolnában helyezik majd el a képet, amelyet a legenda alapján jelenítettem meg. A legenda szerint egykor ott dolgozó szőlőművesek látták meg a Szűzanyát egy ott álló diófa lombjában, ezért a szőlőhegyen ma is áll a kápolna előtt két diófa. Az 1870-es évekre nyúlik vissza a kápolna első írásos említése. A képen a Szűzanya karjaival a népet öleli át jelképesen. A fa alatt álló, imádkozó emberek az emberiséget szimbolizálják. A kezében rózsaszálat tartó kislány azért került a képre, mert felmerült a lehetősége, hogy a kápolnát hálából emelték. A kápolna történetét kutatva többekkel is beszélgettem, lehetséges, hogy annak idején a kápolnát egy beteg ember, lehet, hogy éppen egy gyermek felgyógyulásának köszönetet mondva emelték. A kislány a hála jeleként ajánlja fel a rózsát a Szűzanyának. A fa mögött szőlősorok láthatók, és kissé rejtve van a 12 szőlőmunkás között néhány figura, például egy kisdedet tartó anyuka – mondta Sütő György, akinek ez eddigi legnagyobb méretű alkotása. Másfél méter magas és egy méter széles a festmény. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában