A Cimbora szellemisége tovább él

2024.03.05. 11:30

Sebő Ferenc adott koncertet a balatonalmádi gyerekeknek (képgaléria)

Benedek Elek és a Cimbora televíziós műsor szellemisége több Cimbora klubban és számos helyi művészeti, közösségi kezdeményezésben él tovább. É. Szabó Márta, a Cimbora műsorok szerkesztője a térség könyvtárosait, népművelőit hívta közös gondolkodásra a vörösberényi Magtárba, ahol Sebő Ferenc adott koncertet a gyerekeknek.

Balla Emőke

É. Szabó Márta kollégáival Veszprém vármegyében Cimbora klubokat tervez, ahol művészeti, közösségi játékokat indítanának a gyerekeknek, megalapozva egy hosszú távú projektet. Felidézte a televíziós műsorokat és a Balatonalmádiban tartott táborokat: számos Cimbora műsort tíz éven át alkotótáborokban forgattak, ahol gyerekként mai művészeti életünk kiemelkedő tehetségei fordultak meg. Benedek Elekkel együtt vallja, hogy a gyerekekre oda kell figyelni, mert övék a jövő. Úgy véli, fontos, hogy értékes műsorokkal, feladatokkal, játékokkal halmozzuk el őket, nem lehet József Attilát egy óra alatt megszerettetni az iskolában. É. Szabó Márta a Cimbora és a Klassz a parton programsorozat kapcsán Fabó Péter polgármesternek köszönte meg az együttműködést. 

Sebő Ferenc tanítványával, Soós Rékával együtt adott koncertet a balatonalmádi gyerekeknek a vörösberényi Magtárban
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Fabó Péter visszaemlékezett a Cimbora műsorokra, a művészekre, akik minőségi kultúrával ajándékozták meg a gyerekeket. Szerinte ma is ez a legfontosabb. Örömmel támogatja a Cimbora klubok hálózatát és a Klassz a parton fesztivált. Balatonalmádi csodálatos helyszín, a programok szervezői lelkesedéssel, odaadással készülnek, mondta.

A vörösberényi találkozón részt vett É. Szabó Márta egykori Cimborája, Sebő Ferenc, aki tanítványával, Soós Rékával együtt két koncertet adott a balatonalmádi iskolásoknak, alsó és felső tagozatosoknak. A Kossuth-díjas énekes, dalszerző, népzenekutató úgy fogalmazott: a gyerekeket nem nívótlan, silány kultúrával kell ellátni; azt kell megtanítani nekik, amit mi is tudunk. Véleménye szerint nem igaz, hogy a gyerekek nem akarnak népdalt és néptáncot tanulni. Példát kell nekik mutatni, tarisznyájukat útravalóval, minőségi kultúrával telerakni. 

A balatonalmádi Cimbora klub és a Cimbora Alapítvány Benedek Elek, az MTV Cimbora gyermekműsora több évtizedes múltú, értékalapú tevékenységét példaként állítva idén meghirdeti a Cimbora bázisok létrehozását. Horváth Viola kulturális menedzser ismertette a projektet, melynek célja a gyermekek művészeti ismereteinek bővítése, a tehetséggondozás. A projektmenedzser kiemelte, 2024-ben szeretnék egyedi pályázatok benyújtásával elindítani a Veszprém vármegyei partnerek körében a Cimbora klubok tervezését, programok szervezését. Több településsel, intézményekkel, civil szervezetekkel hosszú távú térségi projektet dolgoznak ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium által meghirdetett „Várostérség program” keretében. Horváth Viola hangsúlyozta, a projekt lényege a hálózatépítés, a Cimbora bázisok összekapcsolása, fontos, hogy legyenek találkozások, komplex művészeti programok, az, hogy a Cimbora mentorok megosszák egymással jó gyakorlataikat, tapasztalataikat. 

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársai, Lewalt-Jezierski Zoltán főigazgatói kabinetvezető és Sághi Ilona kulturális menedzser, könyvtári szakértő támogatással, bátorítással voltak jelen. Az OSZK-val elkezdődik a közös munka, a 2024 második felétől esedékes szakmai terveikhez illeszkedően a Cimbora klubokban zajló olvasóvá nevelést megalapozó elképzelésekről, az együttműködésekről. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában