Zene

2024.03.07. 12:00

Szereti a szélsőségeket a Bikini pápai gitárosa

A Jókai Mór Művelődési Központ Kis esti sztoritime című zenés, beszélgetős estjének legutóbbi vendége Tóth Barnabás, a Soulwave zenekar dobosa és Lukács Péter „Peta”, a Bikini együttes gitárosa volt. Mindkét zenész Pápán szerezte meg a zenei alapokat.

Haraszti Gábor

Lukács Peta nem feledi pápai gyökereit Fotó: Haraszti Gábor

Lukács Peta a pápai Erkel Ferenc Ének-zenei Általános Iskolába járt, ez idő alatt három évig fuvolázni tanult a Bartók Béla Zeneiskolában. 1988 karácsonyán kapta meg első elektromos gitárját édesapjától, ettől fogva kezdett foglalkozni a gitározással. Autodidakta módon képezte magát, kedvenc együtteseinek lemezei, kazettái és koncertfelvételei segítségével próbált gitározni. Középiskolai tanulmányait a Türr István Gimnáziumban kezdte, 1995-ben Budapestre költözött. A fővárosi Szent László Gimnáziumban érettségizett, és a negyedik osztállyal párhuzamosan elkezdett járni a Kőbányai Zenei Stúdió gitárszakára, ahol Babos Gyula és Tornóczky Ferenc voltak a főtárgy tanárai.

Fotó: Haraszti Gábor

– Amikor Budapestre kerültem, egy hangszerboltban dolgoztam, ahol sok zenésszel ismerkedtem meg, főleg nyilván gitárosokkal, egy ottani ismertségnek köszönhettem, hogy egy évtizeddel később elhívtak a Bikinibe játszani – elevenítette fel Peta a 90-es évek végét. – Az a bizonyos áttörés mindenképpen a Kőbányai Zenestúdiónak köszönhető, mert ott kezdtek el kialakulni azok a kapcsolatok, amiknek mindent köszönhetek. Ott ismerkedtem meg Borlai Gergővel, Kékkői Zalánnal, Dandó Zoltánnal, Nagy Laci Gitanóval. A tanári karral, az évfolyamtársaimmal összetartó közösség voltunk.

A gitáros több zenekarban is játszott és játszik a mai napig, 2006-ban lett az országosan ismert Bikini együttes gitárosa.

– Rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, mert imádom ezt a zenekart, nagyon-nagyon szeretem csinálni. Viszont zenei műfajok tekintetében nagyon szeretem a szélsőségeket: azt az időszakot kedveltem a legjobban, amikor a Bikini és a European Mantra párhuzamosan működött. A két zenekar teljesen más közönségréteget mozgatott meg: az egyik egy popzenei, a másik egy alternatív, jazzmetál kísérletezős zenekar. A Bikinivel nemritkán öt-tízezres tömegeknek játszunk, viszont én kifejezetten szeretem a kisebb klubkoncerteket is, mert teljesen más a kommunikáció a közönséggel.

A zenész azt mesélte, mindig örömmel tér vissza szülővárosába zenélni, legutóbb 2019-ben, a Pápai Játékfesztiválon léptek itt színpadra, de a rajongóknak nem kell sokáig várni, hiszen nyáron ismét a pápai Fő téren csendülnek fel a legnagyobb Bikini-slágerek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában