Köztéri alkotás

2024.04.30. 16:46

Felavatták a mezőlaki dinótojást

Nem mindennapi köztéri alkotást lepleztek le Mezőlakon. A kultúrház előtti teret mostantól egy hatalmas dinótojás ékesíti, amivel az élhető környezet fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

Haraszti Gábor

Az ünnepségre Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is ellátogatott, aki beszédében úgy fogalmazott, ha ilyen ütemben folytatódik a környezetszennyezés, ötven év múlva nem az olaj, hanem az egészséges ivóvíz lesz a legnagyobb kincs. – A kormány arról döntött az elmúlt esztendőkben, hogy a tízezer lakos alatti települések önkormányzataival együttműködve több tízezer fát ültetnek el a lakosokkal, nem volt ez másképp Mezőlakon sem. Fontos és szimbolikus jelkép ez a tojás, amely országosan is ismertté teheti Mezőlakot – fogalmazott a képviselő. 

A falu fő terét díszíti a nem mindennapi alkotás Fotó: Varga András

Az ünnepségen Nagy Gábor polgármester bejelentette, folytatódik a faültetésük, hiszen terveik között egy kisebb erdő telepítése szerepel.

– Mezőlak településtábláján túl, a bevezető utak mindkét oldalán két-három heti rendszerességgel szedjük a szemetet. Erre nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk szerte az országban a településeknek, ezáltal megszűnnének az áldatlan állapotok. Hiszem, hogy ez nem pénz, hanem igényesség kérdése. Nekünk, településvezetőknek nagy a felelősségünk, hiszen a példa bennünk van. Sokat gondolkodtunk, hogy mi lehetne az az alkotás, amellyel a Föld természeti környezetének megóvására, az ökológiailag érzékenyebb életvitelre fel tudnánk hívni a figyelmet. Amikor az önkormányzat 2023-ban megvásárolta a hungarocell tojást, a legfontosabb szempont az volt, hogy legyen mondanivalója az elkészülő alkotásnak. Ehhez egy porcelánfestőt kellett keresni. Így találtam rá a helyi gyökerekkel rendelkező mesterfestőre, a Herendi Porcelánmanufaktúra megbecsült dolgozójára, Vida Sándorra, aki fizetség nélkül vállalta a munkát. 

A leleplezés előtt a Föld napjához kapcsolódó műsort mutatott be a Mezőlaki Tengelic Természetvédő Óvoda és a Mezőlaki Arany János Általános Iskola. Az ünnepség keretében Tóth Tünde énekelte el a Föld dalát, majd leleplezték a dinótojást. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában