Az Év Múzeuma 2024 jelöltje

2024.05.26. 18:23

A veszprémi múzeumot is díjazták a Múzeumok majálisán

Az Év Múzeuma 2024 jelöltje elismerő oklevelet vehette át Péterváry-Szanyi Brigitta, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a 27. Múzeumok majálisának ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban szombaton. A ország különböző részeiből csaknem 80 intézmény készült programokkal, valamint koncertekkel, tárlatvezetésekkel és kézműves vásárral a nemzeti múzeumban és a Múzeumkertben hétvégén.

Veol.hu

Az mti beszámolója szerint az ország legnagyobb múzeumi seregszemléje ezúttal a hagyományok, szokások, örökség jegyében szerveződött meg a Múzeumkertben. – Ahogy a Múzeumkert nekünk, magyaroknak, több mint egy vasráccsal körülkerített kert, úgy a Múzeumok majálisa sem csupán egy majális, hanem az ország, sőt a Kárpát-medence csodáit bemutató közösségi program – hangsúlyozta nyitó beszédében a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára. Vincze Máté kiemelte, a múzeumok átalakultak: már nemcsak arra fókuszálnak, hogy minél nagyobb gyűjteményt kezeljenek és tudományosan feldolgozzák azokat, hanem egyre inkább a bemutatáson, a közösségi térré váláson van a hangsúly. A politikus kiemelte: a 27. Múzeumok majálisa az 1100 éve Európában, 20 éve az unióban című programsorozat egyik nyitóprogramja is, amelyben mind a magyar, mind az európai identitás megjelenik. Hozzátette: ez arra is felhívja a figyelmet, hogy a mi európaiságunk nemcsak 20 éves, hanem 1100 éves, noha az unióhoz csak 20 éve csatlakoztunk. Ez a múzeumok történelemszemlélete, jegyezte meg a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgató-helyettese köszöntőjében elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által szervezett 27. Múzeumok majálisa programsorozat kiváló lehetőség a kiállító múzeumoknak, hogy megmutassák, nemcsak a gyűjtemények megőrzésével, illetve az ehhez kapcsolódó kutatásokkal foglalkoznak, hanem nyitottak arra is, hogy nagy közönséget fogadjanak, és különféle innovációval igazodjanak a folyamatosan változó látogatói igényekhez, hangsúlyozta a főigazgató-helyettes. A rendezvényen átadták a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is: idén 7 pályázóból 6 intézmény felelt meg a pályázók közül azoknak a kritériumoknak, amelyek alapján viselhetik Az év múzeuma 2024 jelöltje kitüntető címet, hangzott el az eseményen. Az év múzeuma 2024 elismerést a kis múzeumok kategóriájában a Soproni Múzeum nyerte, a nagy múzeumok kategóriájában pedig a miskolci Herman Ottó Múzeum vehette át az elismerést.

Az év múzeuma 2024 jelöltje oklevéllel ismerték el a Laczkó Dezső Múzeumot infrastrukturális megújulásáért és korszerű múzeumi kiállítási tartalmaiért. Az elismerést Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató vette át. Szintén ezzel az elismeréssel díjazták a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot. 

Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti, és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum, valamint Az év múzeuma 2024 jelöltje címet viselheti, és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjában részesült a solymári Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény. 

HAMMERSTEIN Judit; PÉTERVÁRY-SZANYI Brigitta; VINCZE Máté; BERECZKI Ibolya; SZENDE László
Fotó: Purger Tamás (mti)

Képünkön Péterváry-Szanyi Brigitta, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója (balra), miután átvette az Év Múzeuma 2024 jelöltje oklevelet a 27. Múzeumok majálisának ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban. Mellette Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője, Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese), Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöke látható. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában