Kisfaludy-emlékház

2024.05.27. 11:30

Kiállítás és múzeumi nyomozás Sümegen

Beköltözött a Kisfaludy-emlékházba John Fowler, azaz Csülök, Vanek úr, Fülig Jimmy és Piszkos Fred kapitány.

Szijártó János

A pénteken megnyitott REJTŐzködő irodalom című vándorkiállítás augusztus végéig várja a kalandos lelkű látogatókat. Amint azt Oszkai Réka intézményvezető lapunknak elmondta, a kiállítással Rejtő Jenő, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselőjének emlékét kívánják felidézni a hozzá kapcsolt játékos múzeumi nyomozással együtt.

A pénteken megnyitott REJTŐzködő irodalom című vándorkiállítás augusztus végéig várja a kalandos lelkű látogatókat a Kisfaludy Emlékházban
A pénteken megnyitott REJTŐzködő irodalom című vándorkiállítás augusztus végéig várja a kalandos lelkű látogatókat a Kisfaludy-emlékházban
Fotó: Szijártó János / Napló

A REJTŐzködő irodalom című vándorkiállítás múzeumi nyomozás, interaktív kiállítás és játék egyben. A résztvevők kalandos rejtvények között kutathatják a rejtői regényvilág szövevényeit, szerzőjük alakját és a képregény-adaptációk 60-70-es évekbeli és felújított variánsait. Az interaktív kiállítás Rejtő egyik életrajzi momentumát alakítja legendává. A történet szerint a szerző 1931-ben felszállt egy vonatra, majd nyomtalanul eltűnt. A korabeli sajtó újságcikkekben tette közzé az eseményt, és rendszeresen közvetített a rendőri munka tényállásáról.
A debreceni Déri Múzeum ezúttal Sümegen látható vándorkiállításán a látogatóknak kell megtalálniuk az írót. Fülig Jimmy szerkesztőségbe küldött levele adja az első nyomot, majd különböző feladványok megoldásával bukkanhatnak Rejtő Jenő nyomára, miközben a szerzőhöz hasonlóan legendává vált, Korcsmáros Pál által képregényfiguraként is megjelenített Rejtő-hősök – Fülig Jimmy, Vanek úr, Csülök és Piszkos Fred – nyújtanak támpontokat a kereséshez. A látogatóknak a termekben látható Rejtő-hősöket ábrázoló életnagyságú álló figurák, fotók, képregényoldalak, az író tárgyai, kötetei nyújtanak segítséget a kereséshez. A kiállítás anyagát és a hozzá kapcsolódó játékot a Déri Múzeum Debreceni Irodalom Háza biztosítja a Kisfaludy Sándor Művelődési Központ, Könyvtár és Emlékház számára egészen augusztus végéig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában