Kézműves szakkörök anyagai

2024.06.14. 10:00

Bemutatják alkotásaikat Kapolcson

A kapolcsi faluházban tavaly októbertől működő kézműves szakkörök anyagaiból nyílt kiállítás.

Tóth B. Zsuzsa

A kapolcsi Faluházban a helyi kézműves szakkörök anyagaiból rendeztek be kiállítást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával működő nemezelő szakkörről korábban már írtunk, most a gyertyakészítő csoportot mutatjuk be. Kövecses Mónika kézműves, a szakkörök vezetője elmondta a kiállítás berendezésekor, hogy két helyi hölgy mindkét csoportba járt. A gyertyakészítő körben nyolcan tanulták ki a mesterséget, mindannyian kezdő, helyi asszonyok. Kéthetente gyakorolták a gyertyakészítést.

A gyertyákat a hagyományos mártással és öntéssel készítették a szakkörösök. Dekupázstechnikával és szárított növényekkel díszítették. De készítettek Balázs-gyertyákat, anyagukban festett, például nemzeti színű darabokat és csavartakat is. A méhviasszal készült darabok sosem mennek ki a divatból, amint a különböző ünnepekhez illő gyertyák ugyancsak felkeltik az érdeklődést ma is. A szakköri tagok azt mondják, sokat tanultak a foglalkozásokon, rengeteg ismerettel gazdagodtak. Az ugyancsak a szakkör hozadéka volt, hogy a hölgyek az együtt töltött idő alatt ismerkedtek, beszélgettek, mártogatás közben összekovácsolódott a csoport.

A kiállítás július elejéig látogatható a faluházban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában