Testvérvárosi kapcsolat

2024.07.10. 09:00

Virágvásár a testvérvárosban, Estében

Az észak-olaszországi Este városa és Tapolca vezetése évtizedek óta jó kapcsolatot ápol. A két település 2001-ben írta alá a testvérvárosi szerződést.

Tóth B. Zsuzsa

Egy Olaszországban élő orvos, Zord Ágnes indította útjára a testvérvárosi kapcsolatot 1999-ben. A két város közötti kapcsolat azóta is tart.

A köszöntő vacsora a testvérvárosok képviselőivel Estében
A köszöntő vacsora a testvérvárosok képviselőivel Estében
Fotó: szervezők / Forrás:  Napló

Este és Tapolca városának egyik első, közös élménye 2000-ben a tapolcai Járdányi Pál Zeneiskola diákjainak látogatása volt Estébe. Olyan, több száz éves, számos történelmi emléket felidéző templomokban adtak koncertet, mint a Chiesetta San Martino és az Este melletti Arqua Petrarcában található Santa Maria Assunta templom, melyet az egyik legnagyobb olasz költő, Petrarca is rendszeresen felkeresett.

Huszonhárom éve tart a testvérvárosi kapcsolat 

A huszonhárom év alatt több kisebb-nagyobb delegáció, csoport látogatott el Estébe, illetve érkezett onnan Tapolcára – tudtuk meg a jelenlegi kapcsolattartótól, Kovács Rita tolmácstól. – Estében egy évben két fontos, látványos és igen tartalmas, az európai értékek megóvására épülő eseményt rendeznek. Szeptember végén az úgynevezett európai ünnepet, és áprilisban az Este in Fiore nevű virágkiállítást és vásárt. Tapolca városát – miként Este francia, angol, német vagy amerikai testvérvárosát – mindig meghívják ezekre az ünnepekre. Estében kiemelkedően fontosnak tartják, hogy a fiatalság megismerje az európai országok kultúráját, ezért minden egyes alkalommal a tapolcai középiskolák diákjaival, és az őket kísérő tanárokkal utaztunk ki. Idén is részt vettünk az Este in Fiore eseményen, de ezúttal egy különleges, Action Project nevű, európai uniós pályázat keretében, melyet 2023-ban Este városával együtt nyertünk meg. Estének másik négy várossal együtt sikerült kidolgoznia egy tervet: a résztvevő városok a fiatalokra fókuszálva szerveznek egy három-négynapos találkozót és bemutatják városuk nevezetességeit, kultúráját, és rendeznek egy, a fiatalok, és az európai értékek szempontjából fontos tematikára épülő konferenciát – mondta el Kovács Rita. 
A tapolcai delegációban az önkormányzat részéről Harangozóné Horváth Katalin és Ságvári Lászlóné pályázatokért felelős munkatársak is részt vettek, ők intézik a projekt adminisztrációját is – mondta a tolmács, kísérő. A projekt tapolcai, júniusi nemzetközi rendezvényének egyik szervezőjeként utazott Böröndy Tamás, a Tourinform iroda vezetője és Szóvári Adél tanárnő, valamint a Széchenyi István Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjai, Nyári Annabella, Kovács Boglárka és Ritecz Klaudia mellett.

A tapolcai és a horvát fiatalok a közös történelmi múltról is tudtak beszélgetni a testvérvárosi találkozón


Az első találkozón a horvát, német, francia, amerikai, angol testvérvárosokból érkező több mint száz csapattaggal találkoztak, beszélgettek a tapolcai fiatalok, a Fiuméből érkezett horvát fiatalok mellett ülve a közös történelmi múltról is tudtak beszélgetni. A látogatás során számos, a projekthez kapcsolódó rendezvényen vettek részt, szólaltak fel. A diákok segítségével, angol nyelven mutatták be Tapolca városát, és az ottani olasz emlékeket. Beszéltek a testvérvárosi kapcsolat kialakulásáról, megemlítették azt az érdekességet, hogy Beatrice D’Este személyében Este városa egy királynőt is adott Magyarországnak. 
Megtekintették az estei várban a virágvásárt, Kovács Rita a polgármesteri hivatalban, a projekt többi résztevője előtt angolul ismertette a nyári tapolcai rendezvény részletes programját és volt alkalom beszélgetni a többi testvérváros küldöttségi tagjaival. Az estei fiatalok körbevezették a tapolcai vendégeket a városban, bemutatták a főbb nevezetességeket. Az Estében eltöltött rendkívül tartalmas és mozgalmas hétvége után az Action Project nyáron Tapolcán folytatódott a francia, olasz, német vendégeknek nyújtott izgalmas programokkal.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában