rúdtáncos

2017.12.06. 07:20

Forgács Anita: ott táncol, ahol csak kevesek

Hajnali kelés, több órás gyakorlás, majd edzés-erősítés konditeremben, hét végén fellépés, vagy verseny, utóbbi motorja az egésznek. Ott dől el ugyanis, hogy kik a legjobbak? Ezért dolgozom nap mint nap, ez az életem, így vallott a táncról a többszörös világbajnok, európai és hazai győztes: a veszprémi Forgács Anita, aki néhány éve a rúdtánc megszállottja.

Kovács Erika

-A tánccal az ember mindent kifejezhet, gondolatait, érzéseit, legyen az bármilyen is, érvel a csinos, fiatal nő. Hozzáfűzi, mivel különleges, ritka területen is ki akarta próbálni tudását, a rúdtáncban találta meg az igazi kihívást, melynek több mint két éve elkötelezettje. Úgy fogalmaz, a rúdtáncnál a kihívást jelenti, hogy az ember félig a levegőben mutatja be azt a koreográfiát, amit máskor a talajon.

Fotó: családi

Forgács Anita felidézi, amikor elvégezte a Magyar Táncművészeti Főiskola modern társastánc pedagógus szakát, nem gondolta, hogy a tánc egyik, ma még ritkának számító válfaját választja élete céljául. A rúdtáncot először interneten látta meg, és azonnal lenyűgözte összetettsége, különlegessége miatt. Táncos lévén azonnal látta, mennyi tudást, egyedi koreográfiát kíván az, ha az ember a gravitációval is versenyez. Azt sajnálja, hogy a sok versenyzés mellett a veszprémi Golding Tánccsoport Egyesület művészeti vezetői feladataira kevés ideje jut, mert az élete minden nap a felkészülésből, a versenyzésből áll. Úgy mondja, a rúdtánchoz kitűnő alapot adott korábbi táncos pályafutása, illetve a versenyek, melyeket kemény felkészülési időszak előzött meg. A kitartó munka után az eredmény nem maradt el, két alkalommal is nyert világbajnokságot modern táncban, a rúdtáncban pedig nemzetközi szinten is az elsők között jegyzik már.

Fotó: Balogh Ákos

Anita úgy fogalmaz, ő nem a génjeivel hozta a tánc iránti szenvedélyét, a családban senki sem hódolt ennek korábban. Édesanyja viszont úgy gondolta, hogy nagyon fontos a tánctudás, adott zenére elegánsan, magabiztosan mozogni, ezért beíratta egy tánciskolai kurzusra, ahol az edző hamarosan azt mondta, a lánynak nagy tehetsége van a tánchoz!

-Szeretem a kihívást, a folyamatos készülést, azt, hogy fizikailag és szellemileg is folyamatosan topon legyek, noha nagyon megerőltetőek a napjaim, szögezi le Anita. Mint mondja, az erőnlét nagyon fontos, ezért naponta átlagosan három órát edz teremben. A hajnali kelés életformája, étrendjére nagyon figyel, bármikor is kezdi a napot, egy müzli szelet nélkül nem indul el. Aztán délelőtt és délután zöldség, vagy gyümölcsturmix ad energiát, majd a főétkezések főleg zöldségből és szárnyasokból, vagy halból állnak. A megfelelő testsúly, az esztétikus megjelenés alap a táncnál.

Fotó: családi

Anita hetente háromszor utazik Budapestre, ahol komoly bemelegítés után órákon gyakorol, egyrészt az alapmozdulatokat, majd azt a koreográfiát, melyet majd versenyen mutat be: két, egymástól 3,5 méterre levő rúdon táncol, miközben egyik fixen áll, a másik forog. A versenynek nagyon szigorú szabályrendszere van, adott, hogy mennyit lehet egy-egy rúdon, majd talajon táncolni, és a fellépő ruhákra is komoly előírások vonatkoznak, mozgás és zene összhangja pedig alap.

A fiatal nő azt mondja, hátország nélkül nem érte volna el eredményeit, édesanyja és a barátja mindenben támogatja, párja a versenyekre is elkíséri.

-Mi kell ahhoz, hogy az ember a világon egyre népszerűbb rúdtáncban világszínvonalat produkáljon? Folyamatos tanulás, gyakorlás, kitartás, nagyon komoly koncentráció, erőnlét, illetve az, hogy az ember mindig tudjon felállni és előrelépni, adódjon bármilyen helyzet is, hangsúlyozza. A gondtalan felkészüléshez, a versenyekhez anyagi háttér is szükséges, amelyben Anitát szponzorai támogatják.

A kérdésre, hogyan látja napjaink tánckultúráját egy profit táncos, azt mondja, bálokon már szépen táncolnak a párok. -A tánc a kultúra része, a zenével összhangban álló harmonikus, szép mozgás önbizalmat ad az embernek, hangsúlyozza. Hozzáfűzi: a rúdtánc némelyekben kétes érzéseket kelt, füstös bárok táncosaira gondolnak, de ő ezeken a megjegyzéseken csak mosolyog. Úgy mondja, csinálják utána, és akkor megtudják, miből áll, mennyi munka, precíz koreográfia van mögötte!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában