Álomszerű debütálás

2018.06.12. 18:01

Bóka Bendegúz szerint a visszavágón is a maximum kell a szlovének ellen

Első tétmérkőzésén hatszor volt eredményes Bóka Bendegúz a magyar férfi kézilabda-válogatottban, amely nagyszerű teljesítménnyel 29:24-re verte Szlovéniát a világbajnoki selejtező odavágóján. A második mérkőzést szerdán a Veszprém Arénában tartják 19 órai kezdettel.

B. Virág Rita

Bóka Bendegúz (balra) góljának így örült a magyar kispad Fotó: MTI

- Mindenképpen szerettünk volna szoros mérkőzést játszani Koperben, de ilyen arányú sikerre egyáltalán nem számítottunk – kezdte Bóka Bendegúz, aki már kilenc alkalommal magára ölthette a nemzeti együttes szerelését, ám tétmeccsen most először lépett parkettre és nem is akárhogy debütált. Az előző világbajnokság bronzérmese, Szlovénia ellen hatból hat helyzetet értékesített, így ő volt a mieink egyik legjobbja.

Bóka Bendegúz (balra) góljának így örült a magyar kispad Fotó: MTI

- Az utolsó tizenöt percben már mindnyájan extázisban kézilabdáztunk, a szlovénok pedig láthatóan teljesen megzavarodtak. A lefújást követően fantasztikus érzés lett úrrá rajtunk, ám Nagy Laci és Ilyés Feci rögtön figyelmeztett minket, lehet örülni, de még nincs vége a párharcnak, nem jutottunk ki, a visszavágón is hasonlóan jó teljesítmény szükséges majd, hogy vébé-résztvevők lehessünk – mesélte a balszélső.

Bendi – így becézik a szurkolók és csapattársak a játékost – elmondta, hétfőn és kedden is alaposan kielemezték videón Ljubomir Vranjes szövetségi kapitánnyal a szlovénok játékát, több meccsüket is megnézték. Minden eshetőségre felkészültek.

- Koperben nagyon okosan kézilabdáztunk, sikerült leredukálnunk az eladott labdák számát. A szlovénok egyik erőssége, hogy az elszórt labdákból rengeteg indítát, lerohanást vezetnek, most ebben sikerült megakadályoznunk őket. Higgadt, türelmes támadójátékkal és a Koperben mutatott masszív védekezéssel végrehajthatjuk a bravúrt – emelte ki.

Bóka Bendegúz hozzátette, Nagy László és Ilyés Ferenc jelenléte nagyon sokat számít a társaságnak.

- A rutinjuk, a hozzáállásuk, a mentalitásuk mindenkit előrevisz. Láthattuk, milyen stabilitást adtak a védelemnek. Velük sokkal több variációs, taktikai lehetőségünk van, és olyan nemzetközileg elismert alakulatokkal is fel tudjuk venni a versenyt, mint például Szlovénia.

A Balatonfüredi KSE 24 esztendős szélsője, aki korábban a MOL-Pick Szeged alakulatában is egy rövid ideig megfordult, úgy fogalmazott, amikor annak idején, kisgyerekként elkezdett kézilabdázni, arról álmodott, hogy egy szép napon magyar válogatott lesz. Az álom mára valósággá vált, ám akkor lenne igazán elégedett, ha a magyar csapattal kijutna a világbajnokságra és ott szerepelhetne is.

A veszprémi visszavágón természetesen telt ház fogadja majd a csapatokat, napokkal ezelőtt mind az ötezer jegy elkelt.

A világbajnoki részvétel önmagában is roppant fontos a nemzeti csapatoknak, ám a januári dán-német közös rendezésű viadal olimpiai kvalifikációs erőpróba is egyben.

Legutóbb sajnos sem a női, sem a férfi válogatott nem jutott el Rióba, ám a 2020-as játékok, Tokió most elérhető közelségbe került. A világbajnokságról a 2.-7. helyezettek részt vehetnek az olimpiai selejtezőben, az aranyérmes pedig automatikus kijut az ötkarikás játékokra.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese szintén olimpiai résztvevő lesz, a további két legjobb helyen végző együttes – amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára – szintén ott lehet a selejtezőn.

A tét tehát óriási, de az ötgólos előny a magyarok mellett szól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!