pénteken kezdik a vb-szereplést

2019.01.11. 07:00

Bízik az együttesben, bravúrt vár Csoknyai István

Pénteken kora este játssza első mérkőzését a magyar férfi kézilabda-válogatott a dán-német közös rendezésű világbajnokságon. A nyitányon Argentína lesz az ellenfél, majd vasárnaptól csütörtökig négy mérkőzés következik a D csoportban. Csoknyai István szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

Horváth Gábor

Csoknyai István edző szerint nagyon nehéz torna vár a nemzeti csapatra

Fotó: Penovác Károly/Napló

Amikor Csoknyai Istvánt (Vladan Matic Tatabánya- edzővel együtt) kinevezték a magyar nemzeti együttes szövetségi kapitányának, a Balatonfüredi KSE szakvezetője elmondta, hogy bár a válogatottnak látszólag könnyű a világbajnoki csoportja, összességében iszonyatosan nehéz dolga lesz.

Az egykori veszprémi klasszisnak az elmúlt hetek sem változtattak ezen véleményén.

A mieink tavaly, a két ünnep között kezdték el a vb-felkészülést, majd Dániába utaztak, ahol a házigazdákkal két edzőmeccset játszottak. Az elsőn csúnya pofont kaptunk, a másodikon viszont remek játékkal legyőztük az olimpiai címvédőt.

Csoknyai István edző szerint nagyon nehéz torna vár a nemzeti csapatra Fotó: Penovác Károly/Napló

– Igen, volt egy nagyon jó és egy nagyon rossz mérkőzésünk, úgy gondolom, egyik sem mutatott reális képet. Ugyanakkor erőpróbának mindenképpen megfelelt a dán túra, még nyilvánvalóbbá vált, hogy nagyon oda kell figyelnünk a megfelelő regenerációra és erőbeosztásra. A csoportban hét nap alatt kell öt találkozót játszani, ez pedig speciális helyzet, amelyben okosan kell elosztanunk az erőforrásokat – nyilatkozta a Naplónak Csoknyai István.

A 2019-es világbajnokság úgynevezett kvalifikációs torna, ami azt jelenti, hogy már a 2020-as tokiói olimpiai részvétel lebeg a válogatottak szeme előtt.

A Magyar Kézilabda Szövetség a legjobb hétbe kerülést tűzte ki célként a tornán, nem véletlenül, hiszen a győztes kvalifikálja magát a jövő évi ötkarikás játékokra, míg a 2–7. helyezettek olimpiai selejtezőn vehetnek részt.

– Először is ki kell vívjuk a továbbjutást a csoportból, majd igyekszünk hét közé kerülni. Ezért megyünk, ez a célunk, bízom benne, hogy sikerül bravúrt, bravúrokat aratnunk. A lényeg, hogy minden egyes meccsre maximálisan oda kell koncentrálni, a pontok mellett a sikerélmények is fontosak, hiszen azok visznek előre egy ilyen kemény sorozatban – fogalmazott a balatonfüredi szakember, aki kiemelte: szerénynek kell maradni, lépésről lépésre haladni, és mindig a következő feladatra összpontosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!