Egy év alatt két bajnoki cím

2019.05.22. 07:00

A Bányász SK megnyerte a sakk NB I/B-t, de nem lesz első osztályú

A 2018-as esztendő után 2019-ben is bajnoki címet szereztek az Bányász SK Ajka sakkozói, akik az NB II-es pontvadászatot és a NB I/B-t nyerték meg egy éven éven belül. A fantasztikus siker fokozatos építkezés eredménye, a fejlődés látványos, de egyelőre nem lép újabb osztályt a csapat.

Horváth Gábor

A Bányász SK Ajka nem számított favoritnak, de remekül teljesített, és idén is aranyérmes lett Fotó: Györkös József

Fotó: Györkös József

– Győri csapatokkal vetélked­tünk az NB II-ben, de ők erősebbek voltak, mint mi – tekintett vissza kérésünkre kicsit a közelmúltba Mihályfi Gábor, aki 2016-ban vette át a Bányász SK Ajka szakosztályvezetői feladatait, miután barátja, a város sakkéletének kiemelkedő alakja, Csaba Árpád elhunyt. – A város vezetése aztán kinyilvánította, hogy szeretné, ha feljutnánk a másodosztályba. Ehhez a 2016/2017-es szezonban nagyon közel voltunk, végletekig kiélezett csatában lettünk másodikak. Mindenkit legyőztünk, még a legnagyobb riválisunkat is, de nem ez számított, hanem a szerzett pontok száma, fél ponttal maradtunk le az első helyről.

A Bányász SK Ajka nem számított favoritnak, de remekül teljesített, és idén is aranyérmes lett Fotó: Györkös József

A következő idény már az ajkaiaké volt, akik ismét legyőztek mindenkit és fel is léphettek a sakkozók második vonalába, az NB I/B-be. A csapat közben szépen erősödött, de nem igazán lehetett látni, mire lesz képes a magasabb osztályban. – Az éltáblásaink átvizsgálták a mezőnyt, és azt mondták, hogy szerintük akár a dobogóra is odaférhetünk. Én pesszimistább voltam, úgy gondoltam, hogy az 5-8. hely környékén zárhatunk, és ez jó eredmény lenne tőlünk. Aztán jöttek az eredmények, s már én is hittem a korábbi jóslatokban. Ugyan a Szentgotthárdtól kaptunk egy nagy pofont hazai pályán, de a folytatásban ismét jól teljesítettünk, a keresztbeverések pedig nekünk kedveztek. Szenzációs volt megélni, hogyan küzdöttek a bajnoki címért, egymásért a játékosok. Élmény volt velük lenni, akár a versenyen, akár azon kívül. Fantasztikus sikert arattunk, három pont előnnyel lettünk bajnokok.

Mihályfi Gábor rögtön hozzátette: bár jogot szereztek rá, nem szeretnének az első osztályban szerepelni, annak még nincs itt az ideje. – Már a szezon közben átbeszéltük a dolgot a várossal és a támogatókkal. Elmondtuk, feljebb lépés esetén két lehetőségünk van. Ha elindulunk az első osztályban a jelenlegi csapatunkkal, 99 százalék, hogy mindenkitől kikapunk. Ahhoz, hogy bennmaradjunk, fel kellene forgatnunk a mostani keretet, amely egy ajkai, ajkai kötődésű társaság. Ez utóbbi jelentős plusz kiadást jelentene. Megszületett a döntés, maradunk, mert úgy gondoljuk, jobb, ha megmarad ez a nagyszerű kö­zösség, amellyel ráadásul évről évre dobogós helyezésekért harcolhatunk.

Az ajkaiak persze nagyobb távlatokra is terveznek, szeretnének egy olyan utánpótlásképzést kialakítani, amely idővel NB I-es szintű játékosokat termel ki. Tehetséges fiatalból amúgy nincs hiány.

S akkor lássuk, kik vívták ki a Bányásznak az idei bajnoki címet! Nagymesterként a francia Christian Bauer, Czebe Attila, valamint Horváth Péter szerepelt a csapatban. Nemzetközi mesterként Andrew Erik Kislik (USA) és Jakab Attila segítette az alakulatot, Martini Balázs, Egresi Máté (ő a legmagasabb Élő-pontszámú ajkai versenyző), Kozma Károly, Szelényi Norbert és Cseke Richárd FIDE-mester. Mellettük ott volt Vass Viktor, dr. Csaba Árpád, Pásti Áron (ifi, candidat master), Gaál Zsóka (ifi, women candidat master), Mihályfi Gábor, Vincze Ottó, Halászi Csaba Péter. A három meccset játszó Bauer száz százalékos teljesítményt nyújtott. Cseke nyolcszor állt fel győztesen az asztaltól, ami igen komoly teljesítmény. Mihályfi Gábor külön megdicsérte a fiatalokat, valamint kiemelte Csaba Árpád és Vincze Ottó szervezésben is hasznos munkáját. A csapatvezető köszönetet mondott a támogatóknak, a település önkormányzatának, és a szponzoroknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!