véget ért egy korszak

2019.07.15. 07:00

Nem várt fordulattal zárult az utolsó hazai Red Bull Air Race

Az ausztrál Matt Hall nyerte a Balatonon rendezett Red Bull Air Race gyorsasági műrepülő világbajnokság hétvégi futamát, miután a szombaton még leggyorsabban repülő cseh Martin Šonka végül nagyot hibázott és időbüntetést kapott.

Balogh Ákos, Terjék Tamás

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Zamárdiban megrendezett repülős világversenyen az ausztrál versenyző mögött a brit Ben Murphy végzett a második, a kanadai Pete McLeod pedig a harmadik helyen. Martin Šonka pedig csak a negyedik lett miután a legjobb négy pilóta részvételével zajló fináléban eltalálta a pályán felállított egyik úgynevezett pilont és három másodperces időbüntetést kapott. A cseh pilóta egyébként összetettben így is az első helyen áll.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Különös fordulat volt mindez, hiszen szombaton Šonka az első helyre kvalifikálta magát a legjobb időeredménnyel, és a versenynapon is kiválóan teljesített, a parton összegyűlt hatalmas tömeg valószínűleg nem számított a hibára, de így volt igazán izgalmas a légi versengés.

Matt Hall úgy nyilatkozott: óriási élmény volt a mai verseny. Nagyon odatettem magam és a lehető legtöbbet hoztam ki a balatoni pályából. Ahogy elhagytam a kapukat, éreztem, hogy a szárnyvég olyan közel süvített el mellettük, hogy szinte súrolta őket. Mindent beleadtam, ma a győzelemért kellett mennem, mert a második hely nem hozott volna elegendő pontot.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Szentkirályszabadjai repülőtérről felszálló Air Race világbajnokság 14 elitpilótájának egyébként egy extrém hosszú, 4,7 kilométeres pályát kellett teljesítenie, melyhez figyelembe kellett venni az időjárási körülményeket, a szelet, ami viszont igen változó volt így például a pontversenyt összetettben eddig vezető japán Yoshihide Muroya a nyolc közé sem jutott be miután erősebb szélre számítva más taktikával repült a pályán.

A Red Bull Air Race világbajnokság egyébként egy légi motorsport sorozat, amely a sebesség, precizitás és az ügyesség tökéletes kombinációját igényli és mely idén szeptemberben Japánban megrendezésre kerülő utolsó versennyel végleg véget ér a szervezők döntése alapján.

 

Master Class eredmények, Balaton 2019: 1. Matt Hall (AUS), 2. Ben Murphy (GBR), 3. Pete McLeod (CAN), 4. Martin Šonka (CZE), 5. Juan Velarde (ESP), 6. Kirby Chambliss (USA), 7. Michael Goulian (USA), 8. Cristian Bolton (CHI), 9. Petr Kopfstein (CZE), 10. Mika Brageot (FRA), 11. Nicolas Ivanoff (FRA), 12. Joshide Muroja (JPN), 13. Matthias Dolderer (GER), 14. François Le Vot (FRA)

A világbajnokság állása három futam után: 1. Martin Šonka (CZE) 65 pont, 2. Matt Hall (AUS) 61 pont, 3. Joshide Muroja (JPN) 55 pont, 4. Ben Murphy (GBR) 37 pont, 5. Michael Goulian (USA) 37 pont, 6. Nicolas Ivanoff (FRA) 33 pont, 7. Juan Velarde (ESP) 32 pont, 8. Mika Brageot (FRA) 31 pont, 9. Pete McLeod (CAN) 30 pont, 10. Kirby Chambliss (USA) 26 pont, 11. Cristian Bolton (CHI) 24 pont, 12. François Le Vot (FRA) 21 pont, 13. Petr Kopfstein (CZE) 10 pont, 14. Matthias Dolderer (GER) 4 pont

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!