magyar éremeső

2019.09.04. 11:30

Négy Veszprém megyei sportoló indult el a Szervátültetettek Világjátékán

A magyar csapat az előkelő nyolcadik helyen végzett a XXII. Szervátültetettek Világjátékán, amelyet 59 ország részvételével rendeztek meg nemrég az Egyesült Királyságban. A mienknél négy Veszprém megyei sportoló szerepelt.

Horváth Gábor

A herendi Gyurkó Alexandra három érmet gyűjtött a megmérettetésen Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Az 59 ország részvételével megrendezett XXII. Szervátültetettek Világjátékán a magyar csapat összesítésben az előkelő nyolcadik helyen végzett Newcastle-ben. Európai országként egyedül csak a házigazda, Egyesült Királyság tudott Magyarország elé kerülni az éremtábla első helyét megszerezve.

A magyar szervátültetett válogatott Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének közlése szerint: a mieink rendkívül erős mezőnyben, 11 sportágban, 18 arany-, 26 ezüst-, 33 bronzérmet szereztek. Két magyar világcsúcs is született, diszkoszvetésben és súlylökésben. A világversenyen több mint 2300 szervátültetett sportoló vett részt. A magyar válogatottat 54 sportoló – 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett – alkotta, akik 11 sportágban (tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás, asztalitenisz, atlétika, kerékpár, bowling, darts, petanque, röplabda) álltak rajthoz, korosztályos bontásban.

A mieink soraiban összesen négy Veszprém megyei versenyző szerepelt.

Csapó Tamás Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A pétfürdői Csapó Tamás 2017 júniusa óta él új szívvel. A sikeres szívátültetés után kezdett el bowlingozni, most vett részt először nemzetközi versenyen. Élete első Szervátültetettek Világjátékán az egyéni bowlingversenyt az ötödik helyen zárta, a vegyes párosok versenyében pedig a tizedik helyet szerezték meg vesetranszplantált párjával, Fitos Erikával. Edzője: Soltész István.

Gelencsér Róbert Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

A pápai Gelencsér Róbert 12 éve vesetranszplantált,és két alkalommal választotta a Magyar Sportújságírók Szövetsége az év parasportolójának. Ez a világjáték a kilencedik nemzetközi verseny volt, amelyen sikerrel szerepelt. Száz méter síkfutásban és 200 méter síkfutásban is sikerült megszereznie a bronzérmet, távolugrásban az ötödik helyen végzett, súlylökésben és gerelyhajításban a hatodik lett a rendkívül erős mezőnyben. Ezenkívül tagja volt a férfi 4x100 méteres futóváltónak, amely a dobogó harmadik fokára állhatott fel, valamint az ötödikként záró 4x400 méteres férfi futóváltónak is. Edzője: Jung Andrásné.

Jánka Sándor Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Jánka Sándor 30 éves ajkai vesetranszplantált atléta, aki 16 éve veseátültetett. Az idei volt a 12. nemzetközi versenye a szervátültetés óta. Száz méter síkfutásban a negyedik, távolugrásban az ötödik helyen végzett. Tagja volt a bronzérmes férfi 4x100 méteres futóváltónak, valamint a férfi 4x400 méteres futóváltónak (ötödik hely). Edzője: Jung Andrásné.

A herendi Gyurkó Alexandra három érmet gyűjtött a megmérettetésen Fotó: Magyar Szervátültetettek Szövetsége

Gyurkó Alexandra 23 éves herendi úszólány, aki 22 éve májtranszplantált, gyermekkora óta versenyszerűen úszik a Trappancs Egyesület színeiben. Ez a világjáték a 11. nemzetközi versenye volt, melyen sikerrel szerepelt. Négyszáz méter gyorsúszásban és 200 méter gyorsúszásban ezüstérmet szerzett, 100 méter gyorsúszásban bronzérmes lett, 100 méter hátúszásban a negyedik, 50 méter hátúszásban az ötödik helyen végzett a rendkívül erős mezőnyben. Emellett tagja volt a 4x50 méteres női gyorsúszó váltónak is, amely a hatodik helyen ért célba, valamint az ötödik pozíciót megszerző 4x50 méteres női vegyes váltónak is. Edzője: dr. Pécsi Annamária.

A magyar csapat a kezdetek óta az élvonalban szerepel a nemzetek összesített pontversenyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!