Rasovszky Kristóf további két hétig biztosan nem tud edzeni

A Balaton Úszó Klub kiválóságának, Rasovszky Kristófnak mindkét koronavírus tesztje negatív lett. Ezt lapunknak a világ- és Európa-bajnok úszó jelentette be.

B. Virág Rita

20200402 Veszprém Rasovszky Kristóf nyiltvizi úszó házi edzése Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az elmúlt időszakban a veszprémi klasszis más válogatott úszóval együtt több hetet töltött Thaiföldön, edzőtáborban. Miután hazaérkeztek a Magyar Úszószövetség saját költségén elvégeztette a koronavírus tesztet mindenkin. Az elmúlt napokban aztán kiderült, Kapás Boglárka, Bohus Richárd, Horváth Dávid és Kozma Dominik tesztje is pozitív lett.

Ezt követően a szövetség elnöksége elrendelte, hogy a világméretű koronavírus-járványra és a magyar válogatott úszók közötti magas esetszámra való tekintettel 2020. április 15-ig felfüggesztette a keretedzéseket, illetve kötelezte a kerettagokat az uszodai felkészülésük felfüggesztésére. Egyben felszólította a versenyzőket és edzőiket, segítőiket, hogy a saját és mások egészségének megőrzése érdekében tartsák be a járványügyi előírásokat.

- Szerencsémre nekem mindkét tesztem negatív lett – kezdte Rasovszky Kristóf, akit telefonon értünk utol a napi kerékpáros edzése végén. – Több, velem Thaiföldön edzőtáborozó társamnak is pozitív lett a tesztje, de olyanról is tudok, aki az elmúlt egy hónapban nem is járt külföldön, mégis megfertőződött.

A népszerű Raso lapunknak elmondta, nagyjából két hete nem tudott medencében edzeni, és a következő két hétben is a szárazföldi tréningekre kell fókuszálnia. Azt mondta, az az elsődleges célja, hogy mozgásban, szinten tartsa a szervezetét, hogy aztán ne nulláról kelljen elkezdni az edzéseket. Most főként saját testsúlyos, valamint kondi edzésekkel, benti kerékpározással próbálja elvégezni a napi edzésadagot, de olykor a futásra is rákényszeríti magát.

Rasovszky Kristóf egyelőre szobabiciklin próbálja magát szinten tartani
Fotó: Penovác Károly/Napló

Megtudtuk még, a táplálkozásra muszáj odafigyelnie, s a következő két hétben megpróbál kevesebbet enni, mert nem szeretne plusz kilókkal kínlódni.

- Április 15-e előtt valamennyi válogatott úszót újra letesztelnek. Ekkor már vérvizsgálattal egybekötött vizsgálat lesz, hogy száz százalékos eredményt kapjunk. Amennyiben a vírus nem szabadul el itthon, akkor esély mutatkozik rá, hogy negatív teszteredményekkel április 15-e után ismét medencébe ugorjunk. Természetesen szigorú feltételekkel, a szabályok betartásával. Nem vagyunk könnyű helyzetben, ahogy a világ más országaiban a többi úszó sem. Mivel ezen nem lehet változtatni, kár is rágódni rajta, el kell fogadnunk, hogy most ezzel a szituációval kell megküzdenünk. Viszont, ha még sokáig nem úszhatok és túl sokat bicajozok, akkor lehet hogy jövőre benevezek a Tour de France-ra – zárta nevetve a beszélgetést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!