jelenleg második helyen áll a világranglistán

2020.06.30. 07:00

Ifjúsági csúcsot döntött meg Kövér Fanni, a VEDAC sportolója

Tiszteletet parancsoló eredményekkel indította a gerelyhajító szezont Kövér Fanni, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) sportolója, aki saját korosztályában és felnőtt szerrel is U18-as országos csúcsot ért el.

B. Virág Rita

Kövér Fanni kimagasló eredményekkel indította el a szezont

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Gödöllői EAC gerelyhajító versenyén vett részt a hétvégén Kövér Fanni. A VEDAC 16 éves atlétája 500 grammos gerellyel 55,36 méterre javította az U18-as, ifjúsági országos rekordot és saját legjobbját. Majd felnőtt gerellyel, vagyis 600 grammossal is 55,05 méterre javította az eddigi magyar ifi csúcsot.

– A karanténidőszak alatt sem kellett leállnom, szerencsére be tudtam járni edzeni a stadionba. Ebben az időszakban főleg az erőnléti munkára helyeztük a hangsúlyt, majd amikor már szabadabban lehetett mozogni, a dobásokon finomítottunk – mesélte Kövér Fanni a gödöllői viadal után.

A Közgazdasági Szakgimnázium 11. osztályos tanulója lapunknak elmondta, az idén nyáron sajnos elmaradt a legfőbb versenye. Olaszországban rendezték volna az ifjúsági, U18-as Európa-bajnokságot, ezért új célokat kellett keresnie. Egyelőre úgy tűnik, decemberben Kenyában rendezik meg az U20-as, junior-világbajnokságot, ahová két számban is kvalifikálná magát.

– Fő számomban gerelyhajításban 50,5 méter volt a kvalifikációs szint, ezt sikerült most teljesíteni. Diszkoszvetésben 48,13 méter az egyéni legjobbom, oda 49 méter kell a kvótához. Szeretnék mindkét számban rajthoz állni és jól teljesíteni – tudtuk meg.

Kövér Fanni kimagasló eredményekkel indította el a szezont
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kövér Fanni úgy fogalmazott, nagyon magasra tette a lécet az elmúlt években, önmagával szemben komoly elvárásokat támasztott, és csak futott az eredmény után. Ugyan tavaly 52 méterre javította egyéni legjobbját, de úgy érezte, ennél sokkal többre is képes. Görcsösen akarta a jó eredményt. Az idén végre felszabadultan vágott neki a szezonnak, és ennek rögvest meg is lett a pozitív következménye.

Mint kiderült, Fanni 21 éve fennálló ifjúsági rekordot döntött meg az 55,36 méterrel. A 600 grammos gerellyel elért 55,05 méteres eredményével pedig a világranglista második helyére lépett fel. Őt csak a kubai Yicelena Bellar előzi meg, aki még márciusban dobott 57,46 métert.

Fanni hozzátette, a hétvégén két erőpróbán is rajthoz áll. Előbb pénteken Szekszárdon gerelyhajításban, majd másnap, Szombathelyen diszkoszvetésben szeretne újra kiválóan dobni. A versenynaptár szerint érdekelt lesz még egy szlovéniai megméretésen is, ahol a felnőttek között igyekszik helytállni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!