Nehéz körülmények között versenyeztek a vitorlázók

2020.06.27. 07:00

Két rangos megmérettetésnek is helyet adott nemrég Balatonfüred

Az olimpikon Érdi Mária szerepléséről már beszámoltunk a vitorlázók BYC-kupáján, nézzük, hogyan alakult a verseny a többi hajóosztályban! A BYC-kupa mellett nagyhajós megmérettetést is rendeztek a településen.

Horváth Gábor

A BYC-kupán több futamot is le kellett fújni Fotó: BYC/Szántó Áron

Fotó: illusztráció/BYC/Szántó Áron

Az időjárás nem volt kegyes a Rooster-Monautix BYC Kupa rendezőihez és résztvevőihez, a háromnapos megmérettetés forgatókönyvét alaposan átírta a viharos szél.

A szervezők tájékoztatása szerint a fiatal versenyzők biztonsága érdekében a tervezett három futam helyett a második napon csak egyet sikerült megrendezni a hajóosztályoknak, a zárónapon pedig tovább erősödött a szél, így a parton maradtak a versenyzők.

A nemzetközi viadalon a legkisebbeknél, az Optimist hajóosztályban Kis-Szölgyémi Soma (Kereked) nyert, Borda Levente (SVE) lett a második, és Héder Benedek (SVE) zárt a harmadik helyen.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Laser Radial osztályban a papírforma érvényesült, hiszen a mind a négy futamot megnyerő, olimpiai kvótával rendelkező Érdi Mária (MVM SE) szerezte meg az első helyet, megelőzve Sellei Bencét (BYC) és Rédling Balázst (Procelero SE).

A Laser Standard osztályban Zink Leon Miklós (BYC), Vöneky Ákos (BYC), Kakas Máté (KDSE) lett a sorrend. Laser 4.7-ben Nagy Bendegúz (BYC), Kristina Boja (Vitorlás Club Palic), Verebély Mátyás (SVE), míg az RS FEVA osztályban Fülöp Noel és Csikós Péter (BMFV SE), Gondos Gergő és Tósoky Dorottya (BMFV SE), valamint Török Zsigmond és Péter László (VGYE) végzett a dobogós helyeken.

Szintén erős szélben rajtolt el a 2020-as Tramontana-Sennebogen Kupa mezőnye. A Balatonfüred–Alsóörs–Siófok–Balatonfüred távnak több mint száz hajó vágott neki, katamaránok is neveztek a versenyre. A szél alaposan próbára tette a vitorlázókat, sokan nem kockáztattak, és maguk, valamint hajójuk biztonsága érdekében feladták a küzdelmet.

Akadt hajó, amelyiknek segítségre volt szüksége a biztonságos partra jutáshoz.

A BYC-kupán több futamot is le kellett fújni Fotó: BYC/Szántó Áron

Az alsóörsi bóját a Roland Gäbler vezette New Black Jack vette elsőként, és megtartva helyét a célvonalat is elsőként szelte át. A másik katamarán, az RSM 2 (Vándor Róbert) futott be a második helyen. Az egytestűek között az alsóörsi bóját a – Fazakas György vezette – Csimborasszó vette elsőként, a befutónál azonban már a Pannónia volt az első, Jordán Balázzsal a kormánynál. A Csimborasszó lett a második, és Pallay Tibor kormányzásával a Nemere II. végzett a harmadik helyen.

A versenynek a gyönyörűen felújított Hajógyári Kikötő adott otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!