Az RSM2 futott be elsőként

2020.08.01. 07:00

Kis közösség diadala a Kékszalagon

Az RSM2 katamarán futott be elsőként péntek hajnalban az 52. Kékszalag Nagydíjon.

B. Virág Rita

20200730 Balatonfüred. 52. Kék szalag vitorlás verseny rajtja. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

Csütörtök este az RSM2 és a Litkey Farkas kormányozta PreVital vívott ádáz küzdelmet a Kékszalag első helyéért. Badacsonynál Litkey lelassult, a riválisok beérték egymást. Ezt követően a PreVital kiszállt a dobogósok csatájából. A Tihanyi-szorosnál a szélcsendben öt-hat hajó egymáshoz közel várta a szelet, ami kétórás ácsorgás után megérkezett, és a Vándor Róbert kormányozta RSM2 45 perces előnnyel, 17:52:57 órás eredménnyel elhódította a Kékszalagot.

A szélcsendes verseny győztes katamaránjának legénysége, a kép bal szélén Vándor Róbert Fotó: Kékszalag/Novák Mária

Vándor Róberttel, a Kékszalag-győztes RSM2 kormányosával beszélgettünk, aki, mint mondta, még ízlelgeti magában a kifejezést, hogy Kékszalag-győztes, az elmúlt két évtizedben ugyanis többször nagyon közel állt a végső sikerhez, azonban mindeddig nem tudta megszerezni a hőn áhított győzelmet.

– Az RSM2 az első, kenesei bóját még másodikként vette, ezt követően azonban sikerült az élre állnunk. Ezután többször is előfordult, hogy a riválisok valamelyike vészesen megközelített bennünket és rövidebb szakaszokra átvette a vezetést, de megtartani sokáig nem tudta. Keszthely felé menet szerintem volt egy időszak, amikor csak a harmadik helyen álltunk. Bevallom őszintén, ez akkor ott nagyon rosszul esett – idézte fel az eseményeket a veszprémi születésű, de jelenleg Balatonfűzfőn élő vitorlázó. – Siófok után tetemes előnyre tettünk szert, de Keszthelyhez közeledve beértek minket. Aztán visszafelé Badacsonynál, majd Tihanynál éreztem hasonlóan rosszul magam, amikor újra felzárkóztak a nyakunkra.

Vándor Róbert úgy fogalmazott, a cél előtt, Tihany-rév­nél majdnem két órára lestoppoltak, s ez a 120 perc akkor egy örökkévalóságnak tűnt számára, de szerencsére „kivakarták magukat” ebből a helyzetből is, és végül magabiztosan nyertek.

Az 52. Kékszalag Nagydíj rajtját sokan nézték végig Balatonfüreden
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Elárulta, a legnagyobb ellenfélnek mindvégig a tizenháromszoros győztes Litkey Farkast tekintette, aki a tókerülés igazi specialistája és vérbeli profi. A PreVitalnak ezúttal viszont nem jött ki a lépés, csak kilencedik lett. Litkey váratlant próbált húzni, amikor Badacsony előtt délnek fordult, azonban ez a taktika most nem jött be.

– Amikor 2010-ben a többtestű katamaránok számára is lehetővé tették a Kékszalagon való indulást, mi azonnal éltünk a lehetőséggel. Akkor még egy másik hajóval versenyeztünk, az RSM2-vel három éve vitorlázunk – derült ki.

Az RSM2-re idén új, speciális vitorlák kerültek Fotó: Kékszalag/Novák Mária

A katamaránt 2017-ben vette meg Kalocsai Zsolt, és Vándor Róberttel, valamint a csapat többi tagjával, Lange Péterrel, Bali Istvánnal, Margitics Botonddal, Fekete Andrással közösen fejlesztették, alakították át a saját terveik, céljaik alapján. A 45 lábas hajó a második legnagyobb volt a mezőnyben, csak az 50 lábas, kétárbócos Fifty-fifty előzte meg méretben. Ami az árbócot illeti, az viszont az RSM2-é volt a leghosszabb, amelyre az idén új, speciális vitorlák kerültek.

– A mi csapatunk egy igen régi, összetartó társaság. Többekkel gyerekkorunk óta ismerjük egymást. A győzelem megszerzése pedig kis közösségünk nagy diadala. Együtt, közösen alakítottuk ki a taktikánkat, s ettől akkor sem tértünk el, amikor mások megközelítettek bennünket. Végig bíztunk benne, hogy az északi oldalon haladva megérkezik a frissülés. Még Badacsonynál és Tihanynál is, ahol a két nagy hegy mindig alaposan megbolygatja az időjárást és az aktuális állást. Szerintem ez egy csapatjáték, ahol nem a kormányos egója, hanem a közösség érdeke a legfontosabb. Végre lepakoltuk magunkról a terhet, sikerült nyerni, és az évek óta tartó szívós munkának meglett az eredménye. Az elmúlt hetekben mindannyian a családunkat is háttérbe szorítva készültünk, edzettünk. Azt gondolom, megérdemeljük a pihenést a következő napokban – hangsúlyozta a győztes sportoló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!