Különleges terepen futottak

2020.09.08. 14:00

Több mint ezren vettek részt a nagyszabású futóversenyen Tés és Várpalota között

Három országos bajnoki futamnak adott otthont a Várpalota és Tés között elterülő fennsík és környéke, ahol Magyarország 2020. évi tájékozódási futó középtávú országos egyéni és váltóbajnokságát rendezte meg a Veszprémi Honvéd Sportegyesület.

Horváth Gábor

A legfiatalabb korosztály tömegrajtja. Látványos, izgalmas küzdelmet vívtak a résztvevők

Forrás: VHSE

A nagyszabású megmérettetésről Mérő Edit, a Veszprém Megyei Tájfutó Szövetség sajtóreferense tájékoztatta lapunkat. – A koronavírus-járvány miatt májusban eltörölt időpont után, bizonytalanságok között készültek a rendezők és a versenyzők egyaránt a megmérettetésre, ahogy szokatlan az is, hogy idén ez az augusztus végi verseny lett az első, amikor országos bajnoki döntőben állhattak rajthoz a sportág képviselői, továbbá mindenkitől körültekintő, felelős magatartást kívánt meg a résztvevőktől ezen a rangos sporteseményen, az előírt egészségügyi óvintézkedések betartásában is – fogalmazott.

Megtudtuk, az időjárás nem volt a legkíméletesebb: a szombati perzselő napsütést és szárító déli szelet az éjszaka átvonuló vihar nyomán másnapra egészen megváltozó körülmények váltották fel, így a verseny második napján hűvös, borongós időben, erős szélben, néha szemerkélő esőben zajlottak a küzdelmek a szinte teljesen nyílt domboldalak között. Az előző napi rövidnadrágokat és trikókat hosszú ruházatra és kabátra kellett váltani.

– A terep is egyedülálló csemegékkel szolgált, korábban sosem rendeztek még rajta hasonló versenyt, így mindenki számára újnak számított ez a különleges adottságú, többnyire alacsony sziklagyeppel borított, változatos domborzatú fennsík, amelyet meredek völgyek szabdalnak, néhol jelentős méretű sziklákkal. A terület egy része katonai gyakorlótér, amelynek tipikus objektumai is megtalálhatók a helyszínen, mint például a tankbeállók, vagy különféle betonépítmények, így igazán izgalmas pályákat és tájékozódási feladatokat kaptak a versenyzők.

Mérő Edit elmondta továbbá, hogy a szombati egyéni bajnokságon közel kilencszázan álltak rajthoz (valamint további 140-en a nem bajnoki, nyílt kategóriákban), és mintegy 230, háromfős váltócsapat mérte össze egymással a képességeit a hétvége során. A férfiak 14–85 éves, a nők 14–75 éves korig megadott kategóriákban indulhattak a „Magyarország 2020. évi Középtávú Tájékozódási Futó Bajnoka” címek elnyeréséért.

A középtávú ob selejtező futama egyben a Magyar Honvédség Amatőr Tájfutó Bajnoksága is volt, amelyen minden honvéd klub színeiben induló versenyző automatikusan részt vett. Az ott elért eredményeik alapján a férfiakat és a nőket a 40 év alatti, illetve a 40 év feletti korosztályban az ünnepélyes eredményhirdetés előtt külön is a dobogóra szólították, és díjazták.

A legfiatalabb korosztály tömegrajtja. Látványos, izgalmas küzdelmet vívtak a résztvevők
Fotó: VHSE

A technikailag és fizikailag egyaránt kifejezetten kemény pályákon nagyon szép megyei sikerek születtek. A Veszprémi Honvéd SE, a Bakonyi Tájfutó Klub és a Veszprémi Tájfutó Club képviselői összesen hét-hét egyéni és csapatérmet, valamint további 13 bajnoki pontszerző helyet érdemeltek ki.

Kiemelkedően teljesített Bálint Gergő, Mérő Dominika és Molnár Attila, akik két-két bajnoki arany birtokában zárták a hétvégét, ők mind egyéniben, mind a váltócsapatukkal a dobogó legtetejére állhattak a kategóriájukban.

Eredmények, középtávú ob, férfiak, F14A: 1. Bálint Gergő, ... 5. Kovács Jeromos. F16A: 5. Gaschler Máté. F18A: 4. Bálint Benedek. F40A: 1. Molnár Attila. F65A: 6. Ládi János (BTK). F70A: 6. Andrási Lajos. Nők, N14A: 2. Gaschler Emma, ... 4. Ódor Laura. N16A: 3. Lantai Lili. N18A: 6. Lantai Boróka. N20A: 1. Mérő Dominika. N55A: 4. Kaszásné Boa Ágnes. N65A: 2. Wieder Ilona. N70A: 3. Gombkötő Zsuzsanna (VTC), 4. Komár Béláné.

Váltó ob, F14A: 2. Nagy Bence, Kovács Jeromos, Blaskó Benedek. F16A: 1. Barát Miklós, Gaschler Máté, Bálint Gergő. F18A: 4. Kovács Márk, Bálint Benedek, Bálint Ádám. F105A: 1. Vajda Zsolt, Vajda Balázs, Molnár Attila. F205A: 1. Horváth Tivadar, Andrási Lajos, Bikki Sándor.

N14A: 1. Molnár Boglárka, Ódor Laura, Gaschler Emma, ... 6. Etlinger Zsófia, Kovács Borbála, Barát Jázmin. N16A: 6. Tokai-Kiss Zsófia, Tarsoly Borka, Engi Lilien. N18A: 6. Pegán Ágnes, Szalontai Sára, Tarsoly Panka. N20A: 1. Lantai Lili, Lantai Boróka, Mérő Dominika. N185A: 1. Wieder Ilona, Komár Béláné, Kaszásné Boa Ágnes. (A klubbal nem jelölt versenyzők valamennyien a VHSE tagjai.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!