Nagy cél lebeg a szeme előtt

2020.12.09. 12:21

Gaál Zsóka asztalhoz ülne a 2024-es hazai sakkolimpián

Komoly távlatokat nyit a magyar sakkban, hogy hazánk elnyerte a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát. A helyszín Budapest, de a nagyszabású esemény hatása vidéken is érezhető lesz, és ha minden jól megy, egy ajkai játékosnak is drukkolhatunk.

Horváth Gábor

Gaál Zsóka esélyes rá, hogy négy év múlva ott legyen a legjobbak között

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) vasárnap döntött arról, hogy Magyarországnak ítéli a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát. Ez hatalmas diplomáciai siker, hiszen hazánk még soha nem adott otthont ennek az eseménynek, pedig a múltban nagyon sokszor értünk el kiváló eredményeket rajta.

A sakkolimpiáról tudni kell, hogy a világ egyik legnagyobb sporteseménye. A 2024-es tornának – közel négyezer résztvevővel – Budapest, azon belül pedig a Hungexpo területe ad majd otthont.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség elnöke a döntést követően elmondta, hogy a budapesti lesz az első 5G sakkolimpia, azaz a mérkőzések nem pusztán valós időben lesznek követhetőek, de akár a saját szobájába is varázsolhat mindenki egy-egy partit. „Már most is milliók követik az online térben a mérkőzéseket. A sakkolimpián közel ezer táblán játszanak egy fordulóban egy időben, és ezek mind élőben követhetők lesznek„ – fogalmazott Szabó László az M4 Sport televíziós csatorna híradójában

Az elnök hangsúlyozta: a rendező ország több csapatot (hármat-hármat a férfiaknál és a nőknél) indíthat a sakkolimpián, ami a fiatal magyar sakkozóknak is nagy lehetőséget jelent.

Az ország egyik legjobb fiatalja Ajkán sakkozik: Gaál Zsóka, az NB I-be idén feljutott Bányász SK Ajka tehetsége természetesen nagy örömmel fogadta a FIDE döntését.

Gaál Zsóka esélyes rá, hogy négy év múlva ott legyen a legjobbak között

- Boldog vagyok, hogy Magyarország rendezheti a 2024-es sakkolimpiát. Addigra már 17 éves leszek. Eddig is nagyon elhivatott voltam a sakk iránt, de úgy érzem, a tudat, hogy 2024-ben akár én is a csapat tagja lehetek, még motiváltabbá tesz – tekintett előre a háromszoros utánpótlás Európa-bajnok és kétszeres világbajnoki ezüstérmes Zsóka, aki továbbra is előkelő helyen áll korosztálya világranglistáján.

Az ajkai játékos nevét Szabó László is megemlítette, amikor a hazai sakkélet jelenlegi erősségeiről beszélt. Az elnök ezzel kapcsolatban elmondta, arra számítanak, hogy a fiatal tehetségek egy része 2024-re beverekszi magát valamelyik magyar csapatba.

Ahogy említettük, Magyarország kiváló eredményekkel büszkélkedhet a sakkolimpia 96 éves történelmében (épp 2024-ben lesz 100 éves az esemény). A férfiak és a hölgyek egyaránt szereztek elsőségeket és dobogós helyezéseket. Veszprém megyei szempontból is érdemes megemlíteni a tapolcai származású Mádl Ildikót, aki kétszeres aranyérmesnek mondhatja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!