Doktori iskolában képzi magát a motorsportszakedző

2020.12.23. 11:00

Ifjabb Kerner Lászlónál a sport és tanulás együtt jár

Hazánkban egyedülálló módon, doktori szinten oktatja majd nemsokára a motorsportot a nagyesztergári ifjabb Kerner László, aki az aktív versenyzést váltotta edzősködésre és máris szép sikereket ér el tanítványaival.

Horváth Gábor

Ifjabb Kerner László tanítványai számos szép sikert értek el az elmúlt időszakban

Ifjabb Kerner László története tényleg különleges. Nem azért, mert a korábbi motokrosszversenyző edzőnek állt, hiszen ilyesmiről hallottunk már bőven, hanem amiatt, ahogyan azt tette.

– Tizennyolc éven át versenyeztem, többször sikerült értékes eredményt elérnem az országos bajnokságokban, a válogatott keretbe is bekerültem. Azonban véget ért az aktív időszak, és nekem döntenem kellett, hogy mihez kezdek a karrierem befejezését követően. Huszonkilenc éves voltam ekkor, és ugyan volt szakmám, karosszérialakatosként végeztem, én továbbra is a sport világában képzeltem el magam. Úgy határoztam, hogy átállok a túloldalra, edző leszek, de nem akármilyen. Sokan csak egyszerűen kikiáltják magukat edzőnek és csinálják, én nem ezt az utat akartam – mesélt a kezdetekről László, aki ezután belevetette magát a tanulásba.

– Képezni szerettem volna magam, méghozzá a legmagasabb, egyetemi szinten. Érdekeltek az alapok is, a sport, az edzéselmélet, a testkultúra háttere. Versenyzőként sokat tapasztaltam, de úgy éreztem, ez kevés, többet kell tudnom.

A tudományos háttérrel rendelkező oktatás az ország több pályáján zajlik, az edzések egyik fő motívuma a hibajavítás
Fotók: KRNR Motorsport Akadémia

László testnevelő edzőként végzett, diplomamunkáját motorsport témában írta, majd motorsportedzői szakképesítést is szerzett. Ekkoriban már megvoltak az első tanítványok, de ez egyáltalán nem vetette vissza a tanulásba vetett hitet és szorgalmat. Sőt, továbbra is a minél nagyobb tudás megszerzésére koncentrált.

– Szerettem volna bővíteni ismereteimet, folyamatosan valami újat tanulni. Hogyan fejlesszem a teljesítményét egy sportolónak, ha nem tudom pontosan, hogy az mi fán terem? Elképzelhetetlen, hogy egy sportban tevékenykedő szakember ne ismerje pontosan az emberi test működését. Ez motivált. Voltaképpen mindegy, milyen sportról van szó, a megszerzett tudás bármelyiknél hasznosítható.

A Nagyesztergáron élő szakember jelenleg a zirci Reguly-iskola testnevelője, kézilabdaedzőként is tevékenykedik a bakonyi kisvárosban, a motorsportban pedig létrehozta saját iskoláját, a KRNR Motorsport Akadémiát. Harmincöt-negyven tanítványa van, akikkel az ország különböző pontjain gyakorol. Egy tréning 6–10 fővel zajlik, mindenki személyre szabott, egyéni edzéstervet kap az életkori sajátosságok figyelembevételével az egész évre. A legkisebb motoros öt esztendős, a legtöbben 10–15 évesek, és akadnak felnőttek is szép számban.

Az edzéseket csak ő tartja, de külső szakemberekkel is dolgozik együtt, mert tudományos háttérmunka is zajlik, abban pedig elkél a támogatás. Ihász Ferenc professzor a tanítványokon végez teljesítménydiagnosztikát, antropometriai és terhelésélettani vizsgálatok elemzésében, kiértékelésében segíti az akadémiát. Ezen vizsgálatok alapján zajlik a komplex edzéstervezés. Néhány versenyzővel sportpszichológus foglalkozik.

László, nem hagyta abba a tanulást, jelenleg egészségtudományi doktori iskolába jár a Pécsi Tudományegyetemen. Kutatási területe természetesen a motorsport.

– Tizenegy évesen kezdtem motorozni, gyerekversenyzőből felnőtt, majd profi motoros lettem. Most „átmentettem” magam, edzőként szeretném átadni a megszerzett tudást, tapasztalatot, de szigorúan tanulmányokkal alátámasztva.

A szakedző, aki egyébként közel négy évig volt a Magyar Motorsport Szövetség motokrossz szakágának a vezetője, tehát hamarosan doktori címmel oktatja majd a motorsportot, ami egyedülálló hazánkban.

Ifjabb Kerner László tanítványai számos szép sikert értek el az elmúlt időszakban

Tisztában van vele, hogy a motokrossz rétegsport, ráadásul drága is, de akik benne vannak, nagy szerelemmel viseltetnek iránta, ülnek gépükre, legyenek „csak” hobbisták, vagy akár versenyzők.

Egyébként a technikai sportok között igen népszerűnek számít a szakág külföldön és hazánkban egyaránt. A motokrossz összetett sport, hiszen egyszerre kell ügyesnek és gyorsnak lenni, emellett a pályák gyakori, olykor hatalmas ugratói miatt igencsak látványos is.

Ifjabb Kerner Lászlótól megtudtuk, a koronavírus-járvány természetesen érintette a sportágat, elmondta: nehezen rakták össze a versenyprogramot, de bőven voltak megmérettetések, így bajnokokat és kupagyőzteseket is tudtak hirdetni. Tanítványai nemcsak itthon, hanem külföldön is sikeresen versenyeztek. Eredményeiket keretes írásunkban olvashatják.

Többen is kitűntek a mezőnyből

A KRNR Motorsport Akadémia versenyzői idén a következő eredményekkel tűntek ki, országos bajnokok lettek: Szőke Márk (25 éves, Ácsi Motoracing SE), Endurocross I. o., E2. Zanócz Noel (13 éves, Maurer Husqvarna SE), Motocross MX85 (két első helyezést is szerzett, itthon és Olaszországban). Szőke Márk, királyválasztó verseny, a dombok királya 2020 cím birtokosa.

Országos kupagyőztesek: Hateier Botond (14 éves, Ácsi Motoracing SE), Endurocross ifi85. Horváth Zsombor (11 éves, Ácsi Motoracing SE), Endurocross ifi65.

Országos bajnoki ezüst-, és bronzérmesek: Hateier Botond, 3. hely, Motocross MX85. Horváth Zsombor, 2. hely, Motocross

MX65. Murai Jázmin (14 éves, Ácsi Motoracing SE), 3. hely, Motocross Women Open).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!