komoly a tét

2021.04.01. 06:49

A Vardar otthonában kezdi az egyenes kieséses szakaszt a Telekom

A legjobb nyolc közé jutásért a HC Vardarral méri össze erejét a Telekom Veszprém férfi-kézilabdaegyüttese a legrangosabb európai sorozatban, a Bajnokok Ligájában.

B. Virág Rita

Fotó: Handballveszprem.hu/Wolf Attila

Március 31-én hivatalosan is kezdetét vette a BL egyenes kieséses szakasza, amelyet a pandémia miatt nem az eredeti kiírás szerint bonyolítanak le. Az új szabályok értelmében a csoportkörből valamennyi alakulat továbbjutott, és a nyolcasok első helyezettjei sem kapnak pihenőt a nyolcaddöntőben, az SG Flensburg-Handewittnek és az eddig hibátlan mutatókkal bíró Barcelonának is játszania kell.

Eddig hivatalosan 112 összecsapást bonyolítottak le a csoportmérkőzések szakaszában, ebből tizenegy nem a pályán dőlt el, hanem az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) állapította meg az eredményüket. A sorozat történetében először fordult elő, hogy akadt olyan csapat, amely nem szerzett pontot. Ez a negatív csúcs a Leimeter Csabát is foglalkoztató horvát PPD Zagreb nevéhez fűződik. Az eddigi legrosszabb eredményt a Schaffhausen és a Besiktas tartotta, amelyek mindössze két pontot tudtak gyűjteni.

Az egyenes kieséses szakasszal kezdetét veszi az idény legfontosabb és legizgalmasabb része. Első ízben történik olyan, hogy hat hónapon belül kétszer is el lehet hódítani a BL-trófeát, és ez sok csapatnak ad motivációt. Többek között azért, hogy feledtessék önmagukkal és szurkolóikkal a decemberi Final Fourt.

De térjünk rá a számunkra legfontosabb párharcra, a Telekom és a Vardar összecsapására. A Veszprém a Barca mögött a második helyen zárta a csoportkört 20 ponttal, míg a Szkopje hetedik lett az A jelű nyolcasban, három győzelemmel, három döntetlennel és nyolc vereséggel, ami kilenc pontot jelentett számára.

A Veszprém és a Vardar tizenegy alkalommal találkozott eddig a BL-ben, a Telekom nyolcszor nyert, egyszer ikszelt és mindössze kétszer kapott ki. A két kudarc közül az egyik igen fájó, a 2019-es BL-döntőben 27-24-es vereséget szenvedett a magyar rekord­bajnok.

További érdekesség, hogy a veszprémiek keretében jelenleg öt olyan játékos szerepel, aki korábban az északmacedónoknál is megfordult – Vuko Borozan, Jorge Maqueda, Dejan Manaszkov, Rogerio Moraes és Danyiil Siskarev.

Habár az esélyek egyértelműen a Telekom mellett szólnak, egyáltalán nem szabad lebecsülni a Vardart. Stevce Alusovszki szakvezető együttesébe olyan kiválóságok tartoznak, mint Timur Gyibirov balszélső, a komoly nemzetközi tapasztalattal bíró kapus, Borko Risztovszki, vagy a németekkel 2016-ban olimpiai bajnoki címet szerző Christian Dissinger. De Ivan Cupic jobbszélső is képes még meccseket eldöntő teljesítményre, ahogy a beálló Sztojance Sztoilov is a rutinos játékosok közé tartozik.

A Telekom Veszprém számára az idény legfontosabb meccsei következnek
Fotó: Handballveszprem.hu/Wolf Attila

A Szkopjét erősítette pár héttel ezelőttig az egykori veszprémi jobbátlövő Marko Vujin is, aki végül – a szurkolók legnagyobb megdöbbenésére – a MOL-Pick Szegedhez igazolt az idény végéig. Év közben érkezett a Szkopjéhoz Vasko Szevaljevics, aki az Istres csapatából igazolt haza.

David Davis, a Telekom vezetőedzője is arra hívta fel a figyelmet, hogy egyáltalán nem lefutott a párharc, észnél kell lenni az utolsó pillanatig.

– A Vardar kétszeres Bajnokok Ligája-győztes csapat, mindig nehéz ellene játszani, még akkor is, ha az idei szezon elég problémásan alakult számára – hangsúlyozta a szakvezető a klub hivatalos oldalán. – A Szkopje az idén nem büszkélkedhet jó eredményekkel, azonban szinte mindenkivel partiban volt, talán egy komolyabb vereségbe szaladt bele, a Kielce ellen. Nem becsülhetjük le ellenfelünket egy pillanatra sem. Biztos vagyok benne, hogy a Vardar az utolsó leheletéig küzdeni fog. Úgy vélem, nehéz riválist kaptunk. A szezon legjobb produkcióját kell nyújtanunk ahhoz, hogy továbbléphessünk a legjobb nyolc közé – vélekedett.

A HC Vardar 1961–Telekom Veszprém Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első mérkőzését csütörtökön 18.45 órakor rendezik. A Sport1 közvetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!